Kad god ste u prilici – pohvalite dete

Većina knjiga o vaspitanju i odrastanju uglavnom se bavi pitanjima: šta preduzeti kad se dete loše ponaša, kako ostati dosledan, kako postići da dete radi ono što žele odrasli… Najveći deo sadržaja odnosi se na faze kad se dete ponaša loše, zaboravljajući da je vreme kad se dete ponaša dobro najbolje vreme za prevenciju lošeg ponašanja.

Neki roditelji lako upadnu u zamku pravilnog odgoja, previše se brinu o doslednosti i postavljanju granica, precizno određuju kazne i razvijaju sisteme bodovanog ponašanja – zanemarujući sve one situacije kad se detetu može dati pozitivna roditeljska pažnja i pohvala.

Ako se prepoznajete u ovom opisu, evo nekoliko ideja kako i kada svom detetu dati pohvalu i pozitivnu pažnju.

1. Roditelji starog kova smatrali su da se dobro detetovo ponašanje i uspeh u školi podrazumevaju, te da dete ne treba previše hvaliti jer će se tako “pokvariti”. Danas se zna da pohvala u vaspitanju treba biti barem nekoliko puta više od kazni. Da bi roditelj znao kako se njegovo dete ponaša, važno je da učestvuje u što više detetovih aktivnosti i prati njegovo ponašanje – ne zato da bi ga korigovao kritikama i kaznama, već da uhvati trenutak kada je dete uradilo nešto dobro i pohvali ga.

2. Nemojte čekati poseban trenutak, pohvalite dete kad god učini nešto dobro.

3. Budite jasni. U pohvali (kao i u kazni) potrebno je biti što izričitiji, npr. “Hvala ti što si bio strpljiv i sačekao da završim telefonski razgovor.”

4. Osim pohvale rečima, vrlo je moćna i fizička pohvala (zagrljaji, poljupci, namigivanje, tapšanje…). Ova vrsta pohvale ima poseban značaj kod male dece.

5. Povratnu informaciju dajte odmah. Pohvala, kao i kazna, najbolje deluje neposredno nakon ponašanja na koje želite ukazati.

6. Kad izgovorite pohvalu na njoj se i zaustavite, nemojte dodavati nešto u stilu: “Zašto se tako ne ponašaš češće.”

7. Pohvalite dete i u prisutvu drugih.

8. Planirajte zajedničko vreme. Vaša nepodeljena pažnja za dete je najveća nagrada.

9. Umesto da se opterećujete razmišljanjem kada i kako se vaše dete loše ponaša, usmerite pažnju na vreme kad uživate s detetom i kada se ono ponaša dobro.

10. Umesto da kažnjavate ono što nećete, nagradite ono što hoćete. Pokažite detetu da vam je njegovo dobro ponašanje važnije od njegovog lošeg ponašanja i trudite se da u sebi održite balans i ne upadnete u zamku traženja lošeg ponašanja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije