10 znakova da organizmu nedostaje gvožđe

Naše telo nam često šalje signale koje bi trebalo pažljivo da osluškujemo. Evo nekoliko pokazatelja da je vašem telu potrebno gvožđe…

Oko 10 odsto žena pati od nedostatka gvožđa u organizmu, a ovaj problem najviše pogađa dame koje su fizički vrlo aktivne i žive užurbano. Donosimo 10 najčešćih simptoma da vašem organizmu nedostaje ovaj važan mineral:

1. Umor
Telo koristi gvožđe kako bi proizvelo hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a koji prenosi kiseonik. Manjak kiseonika u krivi dovodi do osećaja konstantnog umora.

2. Loša koncentracija
Ako primetite da je vaša koncentracija izrazito loša i da teško funkcionišete pred brojnim obavezama uzrok može biti u manjku gvožđa.

3. Apatija
Apatija prema svemu – porodici, prijateljima, poslu ili omiljenim hobijima takođe može biti uzrokovana manjkom gvožđa u organizmu. Ako primetite da se vaše raspoloženje promenilo i da vam se ne obavljaju uobičajene radnje proverite krvnu sliku.

4. Zadihanost
Ako tokom hodanja, fizičke aktivnosti ili obavljanja kućnih poslova vrlo brzo i naglo ostajete bez vazduha uzrok može biti manjak ovog važnog minerala. Reč je o kiseoniku koji je potreban vašem telu, a ne dobija ga u dovoljnim količinama.

5. Bledilo kože
Bleda i prozirna koža može biti pokazatelj manjka gvožđa što nikako nije dobar znak. Bledilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi, kao i smanjenim bojem crvenih krvnih zrnaca.

6. Smanjena energija i kondicija
Ako ste osoba koja redovno upražnjava fizičku aktivnost sigurno ćete primetiti kada vam vaše uobičajene vežbe postanu prenaporne. Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma.

7. Bolovi u mišićima
Ako nakon treniranja ili dužeg hodanja svaki put osećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što ne radite inače, to vam možda telo porućuje da mu fali gvožđe. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

8. Krhki nokti
Ako vaši nokti više nisu čvrsti kao pre, kao i ako ste primetili da su postali krhki i udubljeni postoji mogućnost da je uzrok upravo manjak gvožđa.

9. Česte bolesti
Ako ste gotovo celu zimu proveli uz prehlade i upale, a posebno ako patite od bolesti disajnh puteva, uzrok može biti nizak nivo gvožđa u organizmu.

10. Boja urina
Ukoliko tokom mokrenja primetite značajnu promenu boje urina vreme je da potražite pomoć. Zbog manjka gvožđa postaće ružičaste, pa čak i crvene boje.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije