Bol u leđima tokom trudnoće

Tokom trudnoće materica se širi, slabi trbušne mišiće i stvara pritisak na leđa, a može pritiskati i nerve u leđima. Osim toga, dodatna težina koju nosite predstavlja opterećenje za mišiće i zglobove, što može pojačati bol.

Takođe, hormonalne promene tokom trudnoće slabe zglobove i ligamente. Zbog toga možete osećati manjak stabilnosti i bol tokom hodanja, stajanja i sedenja.

Čak tri četvrtine trudnica oseća bol u nekom razdoblju tokom trudnoće. Najčešće se javlja u kasnijim mesecima i pogoršava se kako se trudnoća bliži kraju. Ta bol može potrajati i nakon poroda, ali obično nestaje u roku od nekoliko meseci.

Postoje dve osnovne vrste bola u leđima koje se javljaju tokom trudnoće: lumbalna bol koja se javlja na području donjeg dela leđa i bol u zadnjem delu karlice. Neke žene osećaju obe vrsti boli.

Lumbalna bol podseća na bol donjeg dela leđa koju ste verovatno povremeno osetili i pre trudnoće. Možete imati osećaj da se bol širi i na područje nogu. Sedenje ili stajanje duže vreme obično pogoršavaju bol, a najintenzivnija je na kraju dana.

Veći broj trudnica oseća bol na području karlice. Možete je osetiti duboko unutar stražnjice i bedara. Može biti uzrokovana aktivnostima kao što su hodanje, penjanje po stepenicama, okretanje u krevetu ili podizanje stvari. Položaji u kojima ste savijeni u struku (sedenje na stolici i nagnutost prema napred) mogu bol učiniti još gorom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije