Jod u ishrani dece i trudnica

Da bi naš organizam funkcionisao na pravilan način potrebni su mu minerali, vitamini i druge hranljive materije iz prirode. Jedan od minerala koje naše telo ne može samo da sintetiše je jod koji pozitivno utiče na rast i razvoj, te je zato veoma važno da ga mališani unose kroz ishranu. Jod je veoma važan nutritient za ljudska bića, ali nam je potrebna mala količina za dobro zdravlje.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Zašto nam je potreban jod

Štitnoj žlezdi je neophodan jod kako bi proizvodila hormone koji kontrolišu metabolizam, rast i razvoj. Manjak ovog minerala može izazvati rast štitne žlezde, što dovodi do mnogih problema, kao što su: poremaćaj proizvodnje hormona, teško gutanje i problemi sa disanjem, hipotiroidizam, rezultat usporenog rasta, intelektualna oštećenja i niži nivo inteligencije.

Jod i trudnoća

Tokom trudnoće, štitna žlezda žene mora da radi mnogo više. Razlog je taj što hormoni koje proizvodi, potpomažu razvoj mozga i nervnog sistema fetusa. Nakon rođenja, bebe koje se hrane dojenjem zavise od majčinog mleka kao izvora joda, što pomaže da im se mozak i nervni sistem razvijaju.
Ozbiljan nedostatak joda kod trudne žene ili one koja doji može dovesti do oštećenja mozga kod njenog fetusa ili bebe. Ukoliko pokušavate da zatrudnite ili ste trudni ili dojite, uvek se konsultujte s doktorom u vezi sa vašim ličnim potrebama. Ukoliko ste zabrinuti zbog smanjenog unosa joda, vaš doktor može upotrebiti jednostavan test urina da proveri nivo ovog minerala u organizmu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije