10 saveta za vaspitavanje deteta sa neukrotivim karakterom

Moguće je da saveti koji su pred vama neće pretvoriti vaše temperamentno dete u poslušno, ali to i nije krajnji cilj. Ideja je da nađete “zajednički jezik”, a onda će i vaša komunikacija biti mnogo bolja.

1. Izbegavajte žučne rasprave uvođenjem određenih rutina i pravila ponašanja
Na taj način neće izgledati kao da samo naređujete, već zajednički uspostavljate određena pravila. “Naše pravilo je da uvek pre gledanja crtaća uradimo domaći, sećaš se?” ili “Dogovorili smo se da se svetla gase u devet sati. Ako požuriš, stići ćemo da pročitamo dve priče.” Usmerite dete na neku aktivnost, učinite da se oseti uključenim u donošenje odluka o tome kako će provesti svoj dan i sigurno ćete imati manje razloga da podižete glas.

2. Temperamentna deca uče iskustveno
U praksi, to znači da će dete želeti da se uveri da je ringla vruća, neće mu biti dovoljno vaše upozorenje. Osim kada su upitanju situacije u kojima se mogu ozbiljno povrediti, važno je da im dozvolite da se uče kroz iskustvo umesto da pokušavate da ih kontrolišete. Ako imate temperamentno dete možete očekivati da će stalno pokušavati da pomeri granice dozvoljenog. Temperamentna deca su jednostavno takva, to nije ni bezobrazluk ni nevaspitanje, već karakter. Što pre to shvatite, manje ćete se nerivarati i lakše izaći na kraj u situacijama kad dete testira postavljene granice.

3. Temperamentna deca žele dominaciju
Zato im dozvolite da preuzmu kontrolu nad što više aktivnosti. Nemojte pridikovati pitanjima “Da li si oprao zube?” ili “Da li si pokupio igračke?”. Umesto toga, pokušajte detetu dati šansu da se samo doseti šta bi trebalo da uradi. Pitajte: “Šta bi još trebalo da uradimo pre nego što kreneš na spavanje?”. Ako vidite da vas zbunjeno gleda, pomozite mu da se priseti. “Svako veče se istuširaš, obučeš pidžamu, opereš zube, pokupiš igračke. Videla sam da si pokupio igračke, istuširali smo se i obukli pidžamu. Šta je još ostalo?” Deca kojoj je prepuštena mogućnost izbora ili makar osećaj da ih ne pritiskate da nešto urade, imaće manje potrebe da vam oponiraju. Osim toga, ranije će naučiti da sami preuzimaju odgovornost za svoje postupke.

4. Dajte detetu izbor
Ako pokušate da im naređujete, sukob je neminovan. Ali, ako im ponudite izbor osetiće da vladaju situacijom i da svoju sudbinu drže u svojim rukama. Naravno da ćete im ponuditi samo one izbore koji su za vas prihvatljivi. Ako, recimo, morate negde da krenete, a dete se zaigralo, možete mu reći: “Želiš li da krenemo u prodavnicu odmah ili za deset minuta? Dobro, krećemo za deset minuta, ali zaista za deset minuta. Hoćeš li da ponesemo vozić ako ti je teško da ostaviš igračke?”
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije