25.08.2015 Korisni saveti

Anksioznost u trudnoći: Rešite problem na pravi način!

Kao što ste i same osetile na svojoj koži, svaka trudnica u toku drugog stanja prođe kroz fazu anksioznosti. Dobro je kada se strah pojavi i uspete da ga se rešite, ali loše je ako to stanje traje tokom cele trudnoće, pa i kasnije.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Strah da će nešto krenuti naopako tokom trudnoće uvek je prisutan, ali i drugi strahovi poput onog da li je beba dobro, da li napreduje kako treba, da li dovoljno jedemo i da li zdravo jedemo, da li smo previše aktivne… Zatim slede strahovi kakve ćemo biti kao majke, hoćemo li se snaći, da li će sve na kraju biti kako treba.

Pročitajte i… Tokofobija: Kako prevazići strah od porođaja?

Nekako sam samoj sebi stavila do znanja da će sve biti baš onako kako treba da bude i pre i posle bebinog rođenja i to je ono što me vodi napred. Uvek se setim izreke: “Misli pozitivno i privući ćeš pozitivne stvari”, koju mi mama neprestano ponavlja i verujte da uspeva.

Ono što je važno jeste da samoj sebi objasnite da je strah sastavni deo trudnoće, ali da mu se ne prepustite. Ako on postane toliko jak da počne da remeti vaš dan i da ne možete zbog njega normalno da funkcionišete, onda je vreme da pronađete najbolji način da izađete na kraj sa tim.

Pročitajte i… Pozitivne vs. negativne: Emocije koje će vas zadesiti tokom trudnoće

Razgovarajte sa bližnjima
Za početak, podelite svoje strahove sa partnerom, čak i ako se tiču upravo njega. Meni najviše pomaže kada glasno izgovorim ono što me brine. A kome ću to reći, ako ne osobi sa kojom delim život i sa kojom čekam to maleno stvorenje? Otvorena komunikacija o anksioznosti pomoći će da se osećate bolje.

Podršku možete potražiti i u krugu porodice (ne postoji niko osim mog supruga ko me razume bolje nego mama i ko može brže i lakše da me umiri) ili u krugu najbližih prijatelja. Ukoliko je vaša anksioznost toliko jaka da vam ne mogu pomoći ni najbliži, onda je najbolje da se obratite stručnjaku i rešite problem pre nego što beba stigne.

Kako stres može uticati na nerođenu bebu, te i kako da se smirite pogledajte OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije