Kada je vreme za učenje stranog jezika?

Mališani sve ranije polaze na vanškolske aktivnosti, a najčešće ih roditelji upisuju na strani jezik. Neka deca počinju da ga uče sa tri ili četiri godine, a neka se sa stranim jezikom upoznaju tek kada krenu u osnovnu školu. Roditelji su obično u dilemi, kada je najbolje za dete da počne da uči strani jezik?

Kada je dete zrelo za učenje stranog jezika?

Iako ima puno teorija, većina profesora u privatnim školama se slaže da je idealno vreme za upis u školu stranih jezika između treće i četvrte  godine. Pre nego što upišete dete na strani jezik, treba konstatovati da li je ono savladalo maternji jezik i da li ga priča sa razumevanjem. Ukoliko sklapa rečenice, a pri tome razume šta priča, neće mu biti problem da savlada osnovne reči nekog drugog jezika ili da nauči pesmicu na engleskom, nemačkom ili francuskom. Bitno je i da razgovarate sa detetom, pre nego što ga upišete na strani jezik.
Trebalo bi da ga pitate da li želi da ide u školicu stranih jezika. Ukoliko dete da pozitivan odgovor, raspitajte se kod prijatelja koji imaju stariju decu o njihovim iskustvima jer je preporuka uvek dobro rešenje prilikom izbora. Bilo bi dobro da dete odvedete na čas da vidi kako to izgleda, pre nego što krene u školicu. Ukoliko vaše dete nije zainteresovano, nemojte ga terati jer ćete napraviti kontra efekat i može da se dogodi da u kasnijem uzrastu dete ima averziju prema učenju stranih jezika.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije