Pomozite bebi da progovori

Bebe uzrasta od četiri do šest meseci počinju da koriste gugutanje i izgovaraju prve „reči“ od po dva sloga. Odraslima to može da zvuči kao smislene reči: “baba” ili “mama”. Bebe vokalizaciju koriste kao način da izraze svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Ovo su u stvari prvi koraci ka stvaranju veštine govora i izgovaranju prvih pravih reči. Od rođenja do trećeg meseca one izgovaraju vokale, od četvrtog do šestog meseca već mogu da ponavljaju isti konsonant pa to zvuči kao „bababa“ ili „dadada“, od šestog do devetog meseca se već javlja intenzivnije brbljanje sa većim brojem glasova, od desetog do dvanaestog meseca već možete da čujete priču na „bebećem“ jeziku, dok dete u uzrastu od desetog do osamnaestog meseca izgovara prave reči. Najčešće svoju prvu pravu reč beba izgovori oko prvog rođendana.

Iako nas je roditeljstvo naučilo da ne možemo da ubrzamo razvoj bebe i malog deteta ni korak pre nego što je ono spremno za neku narednu fazu razvoja, ipak postoje sitnice kojima možete da navedete vašeg mališana da proizvede neke smisaone zvukove.

Upustite se u brbljanje sa bebom
Već od prvog gugutanja možete slobodno da se upustite u brbljanje sa tim malim bićem. Odgovorite na zvukove koje beba proizvodi, ali dajte i njoj priliku da uzvrati gugutanjem. Čak i u ovako malom uzrastu, beba će uskoro razumeti da komunikacija podrazumeva davanje i uzimanje.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije