kako se pravilno čiste dečje igračke

Kako čistiti dečije igračke?

Koliko puta ste zatekli dete kako omiljenu igračku povlači po podu ili sakriva ispod kreveta, da bi je samo deset minuta kasnije stavilo u usta ili ponelo na spavanje? Deca, sve negde do nižih razreda osnovne škole, nemaju stvarni pojam o higijeni i o opasnostima koje vrebaju iz nečistoće. Zato, osim o higijeni deteta i prostora u kome ono boravi, roditelji moraju da povedu računa i o čišćenju igračaka.

Kako se održavaju igračke?

Koliko ćete često i na koji način čistiti igračke, zavisi od toga na koji ih način dete koristi i od kog su materijala. Ako se određene igračke koriste samo kod kuće, u kontrolisanom okruženju, dovoljno je očistiti ih od prašine jednom nedeljno, a detaljnije čišćenje se može izvoditi kvartalno. Ipak, igračke koje dete svuda nosi sa sobom, kao i one koje se nose napolje, moraju se čistiti skoro svakodnevno. (Pročitajte i: Perite ih redovno: Plišane igračke pune bakterija)

Igračke ćete čistiti češće ukoliko ih dete iznosi napolje, deli sa drugom decom sa kojom ne živi, ako je prehlađeno i posebno ako ima neku od zaraznih ili parazitskih bolesti.

Kako se pravilno čiste igračke…

Od plastike

Njih je zaista najlakše održavati, pod uslovom da nisu na baterije i da nemaju  nikakav mehanizam u sebi. Za brzo čišćenje dovoljne su vlažne maramice ili vlažna krpa, a sa vremena na vreme ih možete oprati blagim šamponom ili sredstvom za pranje sudova. Kada perete plastične igračke obratite pažnju da dobro očistite celu površinu i skrivene delove. Igračke dobro osušite pre nego što ih ponovo date detetu.

Od drveta

Ako su drvene igračke vašeg deteta ispolirane ili lakirane, možete ih oprati na isti način kao i plastične: blagim šamponom ili deterdžentom uz dobro ispiranje. Pazite samo da ne potopite drvene igračke u vodi, da je ne bi upile i deformisale se ili oštetile.

Ako igračke nisu zaštićene lakom ili masnom bojom, za brisanje upotrebite blagi rastvor od 1: 3 jabukovog ili alkoholnog sirćeta i 2:3 vode. Prebrišite ih krpicom umočenom u rastvor, a zatim dobro osušite suvim peškirom. Nakon ovakvog brisanja, dobro provetrite igračke kako bi izgubile neprijatan miris.

Plišane igračke

Plišane igračke obično na etiketi imaju uputstvo za održavanje. Važno je da ih redovno istresate, da ne bi nakupile prašinu. Sa vremena na vreme možete ih oprati u mašini za veš , pod uslovom da nemaju mehanizam na baterije. Ukoliko imaju, najpre morate pažljivo ukloniti mehanizam.

Ako to nije moguće, onda nemojte prati igračku, već je dezinfikujte blagim rastvorom asepsola. Fleke možete skinuti tako što ćete napraviti blagu sapunicu i kružnim pokretima istrljati igračku, a potom je osušiti fenom.

 
diane39/iStock/GettyImagesPlus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije