Začeće nakon pobačaja
11.05.2023 Začeće

Začeće nakon pobačaja: Šta sve treba da znam?

Ukoliko pokušavate da zatrudnite, a već ste imali jedan pobačaj, sigurno se pitate koliko je moguće začeće nakon pobačaja? Iako je fizički moguće zatrudneti u roku od nekoliko nedelja nakon pobačaja, fizičko i emocionalno izlečenje moće potrajati duže.

Začeće nakon pobačaja: Kada mogu imati seks?

Najčešće, vaše telo samostalno završi pobačaj. U suprotnom će vam biti potrebna dilatacija i kiretaža da bi hirurški uklonili sadržaj materice. Koliko brzo nakon pobačaja možete imati seks zavisi od toga kako vaše telo zaceljuje, ali najčešće su dve nedelje nakon pobačaja sigurno vreme. U svakom slučaju bi bilo dobro da obavite još jedan pregled pre nego što ponovo imate odnose.

Koliko brzo nakon pobačaja možete zatrudneti?

Možete zatrudneti kada ponovo počnete da ovulirate, a to može biti već dve nedelje nakon pobačaja. Međutim, iako možete da zatrudnite, ne znači da je to uvek pravi izbor. lekari često preporučuju da sačekate najmanje dva meseca da biste ponovo zatrudneli. U svakom slučaju to ne treba da pokušavate pre jednog punog menstrualnog ciklusa nakon pobačaja.

Šta se dešava sa hormonima nakon pobačaja?

Čekanje na izlečenje nakon pobačaja je dobra odluka, ne samo zbog vašeg emocionalnog i fizičkog zdravlja, već i zbog vaših hormona. Njima je takođe potrebno vreme da se vrate u normalu. Neke žene ovuliraju već u drugoj nedelji nakon pobačaja, ali je obično potrebno dva meseca da se njihov ciklus vrati.  Dakle, da bi sledeća trudnoća bila uspešna, dajte priliku i vašem telu da se vrati u normalu i oporavi.  Jedini način da sa sigurnošću saznate da li su se vaši hormoni trudnoće vratili na nulu jeste da uradite krvni test.  Što je osoba više odmakla u trudnoći, to će biti potrebno više vremena da se hormoni smire.

Začeće nakon pobačaja: Kako zatrudneti?

Možete zatrudneti nakon pobačaja isto kao i pre njega. Imajte odnose što bliže ovulaciji i da imate seks svaki drugi dan u danima pred ovulaciju. Pored opštih preporuka za planiranje trudnoće kao što je održavanje hranljive dijete i uzimanje prenatalnih vitamina, brinite i o vašem emocionalnom stanju. Počnite da pokušavate kada se osećate zaista spremnim. Nije utvrđeno da li se plodnost povećava nakon pobačaja, ali postoje dokazi da može biti povećana u prvih nekoliko meseci.

Emocionalni uticaj na trudnoću nakon pobačaja.

Čak iako ste fizički spremni za začeće nakon pobačaja, to ne znači da ste i mentalno spremni za isto. Mnogi lekari smatraju da je emotivno stanje jednako bitno za trudnoću. U ovim trenucima je veoma važno da budete pozitivni, ali i da budete upoznati i sa vašim šansama i rizicima za trudnoću. Osim toga, čak i kada vaša sledeća trudnoća bude uspešna, moguće je da ćete se suočavati sa strahom i anksioznošću. Pokušajte da se oslonite na porodicu, prijatelje i pruaoce zdravstvenih usluga za dodatnu podršku i shvatite da bi vašem partneru mogla biti potrebna dodatna pažnja.

Dakle, držite se pozitivnog stava i pokušajte da što manje brinete. Imate velike šanse za ponovnu uspešnu trudnoću i zdravo dete. Vodite se tom mišlju.
Evrymmnt/GettyImagesPlus

još iz kategorije