Stilovi roditeljstva: Koji ste vi tip roditelja?
11.05.2023 Porodica

Stilovi roditeljstva: Koji ste vi tip roditelja?

Način na koji odgajate svoje dete imaće veliki uticaj na njega čak i kada bude odrasla osoba.Roditelji uglavnom daju sve od sebe da u tome budu što uspešniji i najveći broj njih koristi mešavinu roditeljskih stilova, ali svako naginje ka jednom od njih. Postoje mnogi stilovi roditeljstva, saznajte kome pripadate vi.

Stilovi roditeljstva: Koji ste vi tip roditelja?

Mnogo je faktora koji utiču na to za koji će se stil jedan roditelj opredeliti. Neki od njih su način na koji ste vi odgojeni i vaspitani, sredina u kojoj živite, to kako se roditelji u vašoj okolini ponašaju prema svojoj deci je takođe od velikog značaja, osim toga utiče i vaša finansijka situacija, podrška koju imate, kao i vaša kultura i vrednosti.

Naučnici su izvdvojili 4 glavna stila roditeljstva:

 • autoritativni roditelji
 • podržavajući
 • roditelji koji dozvoljavaju
 • neuključeni roditelji

Autoritativni roditelji

Oni imaju tendenciju da postave deci oštra pravila. Deca ovakvih roditelja su uglavnom poslušna, uspešna u školi, ali se često kod njih uočavaju nisko samopoštovanje i loše društvene veštine.

Podržavajući roditelji

Ovakvi roditelji imaju velika očekivanja, ali slušaju svoje dete, dobro ga neguju i opraštaju. Oni žele da njihova deca budu asertivna, srećna i društveno odgovorna, što obično i jesu.

Roditelji koji dopuštaju

Deca takvih roditelja imaju dobro samopoštovanje i društvene veštine, ali je veća verovatnoća da će imati lošu samoregulaciju i mogu imati problema sa autoritetom kada budu adolescenti i odrasli.

Neuključeni

Ovaj oblik roditeljstva ima uglavnom negativan uticaj na dete. Dete se teško snalazi u razumevanju svojih emocija, ima loše socijalne veštine i, uglavnom, loša akademska dostignuća.

Koji stil roditeljstva je pravi za vas i vaše dete?

Vaš stil roditeljstva u mnogome utiče na dete, posebno na njegovo samopouzdanje i samopoštovanje. Ključ efikasnog roditeljstva je razvijanje odnosa punog poštovanja sa decom. Tako se problemi mogu rešavati na miran, fer i ljubazan način. Dete treba da ima pravo da govori, roditelj treba da ga sluša i razume, a ponekad i preuzme odgovornost.

Podržavajući roditeljski stil roditeljstva omogućava roditeljima da se ponašaju na ovaj način. Podržavajuće roditeljstvo ima najbolji uticaj na dete. Roditelji su u tom slučaju topli i puni ljubavi i pružaju detetu jasna uputstva i podršku.

Roditeljski stilovi utiču i na to kako će deca kasnije razvijati odnose sa drugim ljudima, Podržavajući roditelji pomažu detetu da uspostavljaju sigurne odnose sa važnim ljudima u životu.

Uloga roditelja je da postavlja granice. Na primer, u redu je igrati se sa vodom u kadi, ali nije u redu prskati vodu po podu. Potrebno je postaviti pravila za bezbednost, kao što je na primer: „Možemo zajedno u market samo ukoliko ćeš me sve vreme držati za ruku“.

Kada se dete oseća bezbedno, ono razvija samoregulaciju i samopouzdanje, Sposobnije je da se ponaša pozitivno ako zna da će mu odrasla osoba dati uputstva i pomoći mu da upravlja osećanjima i događajima.

Evo nekoliko saveta:

 • Izgradite vezu sa svojom decom, provedite individualno vreme sa njim i pokušajte da sagledate stvari sa njihove tačke.
 • Budite zainteresovani za ono što njih interesuje.
 • Budite upućeni u to šta se dešava u njihovom životu
 • Posećujte njihove aktivnosti
 • Upoznajte njihove prijatelje
 • Pokažite im ljubav, govorite im da ih volite
 • Razgovarajte sa detetom
 • Slušajte dete
 • Ohrabrite ih da se bave različitim stvarima i omogućite im da vežbaju svoje veštine
 • Budite njihov vodič i podrška, neka uvek znaju šta je u redu, a šta nije

Budite dobar uzor svojoj deci i ponašajte se na način na koji želite da se oni ponašaju, Tretirajte decu i ljude onako kako želite da se vaša deca ophode ka drugima.




Jovana Jevtić

Dreamer Company/ Getty Images Plus

još iz kategorije