26.10.2022 Dete

NIS podstiče brigu o reproduktivnom zdravlju: „Zajednici zajedno“ za nove nade

Roditeljstvo je jedna od najlepših, ali i najodgovornijih uloga u životu svakog pojedinca. Ako pitate bilo kog roditelja verovatno će vam reći da nema veće sreće od odgajanja deteta i posmatranja kako ono raste i prerasta u novu nadu, ne samo svoje porodice, već celog društva.

Međutim, put do roditeljstva nije uvek lagan i sve veći izazov predstavlja problem steriliteta. Bitno je istaći da se sterilitet ne definiše kao bolest, već kao posebno medicinsko stanje. U svetu, pa i u Srbiji, ovaj problem pogađa sve veći broj ljudi. Procenjuje se da će do 2025. godine oko 10 miliona parova voditi borbu za potomstvo.

Neki od njih problem steriliteta mogu da reše metodama lečenja koje podrazumevaju antiobitike, lake hiruške intervencije ili suplemente. Ipak, jedan deo parova do potomstva može doći isključivo jednom od potpomognutih oplodnji – inseminacijom, vantelesnom oplodnjom. Želeći da podrži takve parove Vlada Srbije je u julu usvojila uredbu kojom se omogućava vantelesna oplodnja za žene do 45 godina starosti o trošku države. Ovim aktom je starosna granica sa pređašnjih 43, pomerena za još dve godine, čime se povećava obuhvat parova koji mogu ući u proceduru.

 

Zajednici zajedno

 

Podstaknuta naporima Vlade Srbije da se poveća natalitet, kao i željama parova koji vode borbu za potomstvo, kompanija NIS izdvojila je 118,5 miliona dinara za nabavku savremene opreme za zdravstvene ustanove širom Srbije. Tako će, putem programa „Zajednici zajedno“, kojim kompanija već 13 godina uspešno sarađuje sa lokalnim zajednicama u našoj zemlji, zdravstvene institucije dobiti opremu za embriološke laboratorije i hirurške intervencije, nove ultrazvučne i CTG aparate, ginekološke stolove i stolice namenjene i osobama sa invaliditetom, kao i inkubatore za novorođene bebe. Pored toga, podršku će dobiti i nekoliko lokalnih samouprava u cilju realizacije javnih poziva za sufinansiranje troškova parovima u procesu vantelesne oplodnje.

U 13 partnerskih gradova i opština ukupno će biti realizovana 22 projekta koji su izabrani na konkursu programa „Zajednici zajedno“. Projekti će biti realizovani pod sloganom „Da se nove nade rode“, a rezultati konkursa objavljeni su na veb sajtu https://www.nis.rs/rezultati-zajednici-zajedno-2022/. kao i na sajtovima lokalnih samouprava koje učestvuju u programu. Nova oprema omogućiće zdravstvenim ustanovama uspešniju dijagnostiku i lečenje naših sugrađanki, čime se direktno doprinosi povećanju nataliteta.  Projekti će biti realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Pančevu, Požarevcu, Kikindi, Zrenjaninu, Kanjiži, Srbobranu, Žitištu, Novom Bečeju i Velikom Gradištu.

Ovom vrstom podrške kompanija NIS želela je da doprinese zajedničkom cilju – da se nove nade rode širom Srbije. U NIS-u navode da je njihova inicijativa ujedno i poziv svim odgovornim kompanijama da se uključe u zajedničku akciju, a da će kompanija i nadalje nastaviti da podržava zajednicu u koju je, samo kroz program „Zajednici zajedno“ od 2009. godine uloženo više od 1,5 milijardi dinara.
još iz kategorije