NIS kao podrška roditeljima: Kako jedna kompanija može da pomogne u borbi za potomstvo

Deca su najdragocenija bića na planeti, a roditeljstvo najlepši posao. Ali, šta kada planiranje roditeljstva postane borba? 

Da li ste znali da od pet parova koje poznajete najmanje jedan vodi bitku za potomstvo? Medicinska statistika u Srbiji pokazuje upravo to: od pet parova vaših poznanika najmanje jedan prolazi kroz jednu od najtežih i najvrednijih životnih borbi.

Šta u stvari podrazumeva bitka za potomstvo?

 

Ova borba počinje u tačno određenom trenutku: nakon godinu dana nezaštićenih polnih odnosa koji nisu rezultirali trudnoćom. Prvi korak uvek je odlazak lekaru koji će preporučiti detaljnu proveru funkcionalnosti reproduktivnih organa.  Najpre se radi serija testova koja uključuju hormonalni status žene, proveru prohodnosti jajovoda, spermogram za muškarca… Ukupno 12 testova i provera.

Analize neophodne za VTO

Mikrobiološko ispitivanje

  • Bakterije, Chlamidyia, Mycoplasma – cervikalni bris odnosno bris uretre kod muškog partnera.
  • HbsAg, HCV, HIV, VDRL, TPHA – serološke analize iz krvi kojima se traže antigeni i/ili antitela za navedene polno prenosive bolesti (Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Sifilis).

Žena:

  • Hormonsko ispitivanje u vremenu od 2. do 4. dana od početka menstrualnog krvavljenja potrebno je načiniti analizu koncentracija sledećih hormona u krvi i to jednokratno: FSH, LH, Estradiol (E2), Progesteron (Pg), Testosteron (T), Prolaktin (PRL), TSH, T3, T4 i Anti Mullerian Hormon(AMH)
  • Mikrobiologija: Toxoplasma gondii (IgG i IgM) i Rubella(IgG i IgM) – serološke analize iz krvi kojima se određuje prisutnost IgG i IgM antitela na izazivače Toksoplazmoze i Rubele.
  • Skrining grlića materice: Bris po Papanikolau (PAPA – bris), kolposkopija
  • Ginekološki ultrazvučni pregled obavljen vaginalnom sondom

Muškarac: 

  • spermogram

 

Za većinu parova jedini izbor je vantelesna oplodnja ili insiminacija. To je postupak koji medicina opisuje kao lečenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja.  U realnom životu to je za ženu fizički zahtevna, a za oba buduća roditelja emotivno zahtevna procedura sa neizvesnim ishodom. I pritom, prilično skupa.

Pa, ipak, istraživanja pokazuju da je mladim parovima najveći problem kada se suoče sa nedostatkom podrške.

Kakva je uloga zajednice u ovoj borbi?

Upravo zato, uloga zajednice je izuzetno velika. Počev od porodičnog i kruga prijatelja, preko razumevanja poslodavca, do podrške lokalne zajednice i države – svako na svoj način može da doprinese da borba za potomstvo postane, bar za nijansu, lakša.

Osluškujući molbe roditeljskih udruženja Vlada Srbije je nedavno promenila uredbu koja reguliše Nacionalni program VTO i pomerila starosnu granicu za učešće na 45 godina. Inspirisana ovom reakcijom, kompanija NIS rešila je da i sama pomogne parovima u najznačajnijoj životnoj borbi.

U okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“, NIS je izdvojila čak 118,5 miliona dinara za podršku porodicama koje su u procesu vantelesne oplodnje, ali i za nabavku neophodne specijalizovane medicinske opreme ginekološkim odeljenjima domova zdravlja širom Srbije. Na ovaj način, NIS je želela da odgovori na očekivanja lokalne zajednice i usmeri sredstva i podršku tamo gde su ona u datom trenutku najpotrebnija.

Konkurs je usmeren ka gradskim i opštinskim upravama  žele da pomognu parove u postupku VTO ili osavremene svoja ginekološka odeljenja. Pravo na prijavljivanje imaju sve gradske i opštinske uprave obuhvaćene programom, kao i javne ustanove zdravstvene zaštite na teritorijama 13 partnerskih gradova i opština: Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Pančevo, Požarevac, Kikinda, Zrenjanin, Kanjiža, Srbobran, Žitište, Novi Bečej i Veliko Gradište.

Konkurs je otvoren do 26. avgusta. Sve detalje možete pronaći na veb stranici kompanije.

 
još iz kategorije