kako da kontrolišete bes
13.04.2023 Porodica

Pomoć za roditelje: Kako da kontrolišete bes?

Ljutnja je normalna ljudska emocija i svi roditelji se s vremena na vreme naljute. Međutim, veoma je važno da naučite da kontrolišete svoj bes kako on ne bi negativno uticao na vaše dete. U nastavku vam otkrivamo nekoliko jednostavnih strategija na koje možete naučiti da kontrolišete bes.

Kako da kontrolišete bes: Saveti za roditelje

Šta izaziva bes?

Bes je reakcija tela na pretnju. U situacijama kada vaš organizam misli da je u opasnosti, oslobađa se adrenalin, mišići se stežu, broj otkucaja srca i krvni pritisak se povećavaju. Postoje različiti razlozi zbog kojih dolazu di ovog stanja, međutim, često se dešava i da bes bude izazvan nekom ne tako važnom stvari.

Gubitak stpljenja, osećaj da niste cenjeni, zabrinutost i traumatična sećanja mogu biti okidači besa. Ljudi koji kao deca i mladi nisu naučili da se izraze i kontrolišu bes imaju veću verovatnoću da kao odrasli dožive izlive besa. Roditelji male dece se često ljute i to je najčešće povezano sa mnoštvom obaveza koje sada imaju. Moraju da brinu o porodici, poslu, kući. Kada ste po ceo dan veoma zauzeti i umorni, teško je da se suzdržite kada se deca ne ponašaju onako kako ste ih učili ili kada neke druge stvari ne idu po planu.

Još jedan veoma čest razlog za izlive ljutnje i besa jeste odsustvo partnera kada vam je najpotrebniji, kada se dete loše ponaša ili kada se ljuti na vas. Osim toga, ako je jedan od roditelja kao dete doživeo neku traumu, mogu se javiti loša sećanja nakon dobijanja deteta.

Kako bes utiče na dete?

Iako se svi ljute, veoma je važno da naučite da kontrolišete bes. Dajte dobar primer svom detetu tako što ćete pre burne reakcije udahnuti nekoliko puta i skloniti se da vas dete ne gleda, ne preživljava strah i stres. Iako se vama čini da je u pitanju samo normalan izliv emocija, za decu to može biti veoma veoma stresno i može imati negativne posledice.

Deca često doživljavaju osećaj krivice kada vide da se odrasli u njihovom okruženju ljute. To ih čini potresenim i može uticati na razvoj njihovog mozga. Život u domaćinstvu u kom ima mnogo izliva besa može odvesti dete na put mentalnih problema kasnije u životu. Uvredljive reči upućene detetu mogu učiniti da se ono oseća loše i bezvredno i to ih može navesti da se ponašaju loše, ali i da se fizički razbole. Deca reaguju stresom na ljute roditelje koji nisu u stanju da se kontrolišu. Deci teško pada da se igraju sa drugom decom, postaju tiha, gruba, agresivna, imaju probleme sa snom.

Bez obzira na to koliko ste u nekom trenutku ljuti, nikada ne smete fizički kažnjavati svoje dete, bez obzira na to šta je uradilo. Istraživanja su pokazala da fizičko kažnjavanje dece dovodi do kasnijeg antisocijalnog ponašajna, agresije i niskog samopoštovanja.

Kako da kontrolišete bes: Suočite se sa svojim osećanjima

Ljutnja često dolazi povezana sa drugim emocijama poput anksioznosti, razočaranja, brige, sramote, frustracije, povređenosti ili straha. Kada jednom naučite da prepoznate skrivenu emociju i suočite se sa njom na korak ste od toga da naučite da kontrolišete bes.

Rešenje nije potiskivanje emocija jer ono kasnije može dovesti do eksplozije. Potrebno je izraziti emocije na kontrolisan način, odnosno, osloboditi neke od osnovnih emoija i početi da se bavite onim što vas zaista ljuti, Primetite svoje negativne misli i nađite način da shvatite šta je to što čini da se osećate loše.

Strategije suočavanja sa emocijama

Najbolji način da naučite da kontrolišete bes jeste da prepoznate znakove pre nego što se vaša ljutnja i bes izmaknu kontroli.

Znakovi da ste ljuti:
  • ubrzan rad srca
  • ubrzano disanje
  • napeta ramena
  • stegnuti mišići
  • stegnuta vilica
  • znojenje
  • grčevi u stomaku
  • uznemirenost

Kada osetite ove znake udahnite i usporite disanje. Odmah napustite sobu u kojoj ima dece i nađite neko mirno mesto da se smirite. Šetnja ili neka druga fizička aktivnost su dobra opcija za smirenje, ali i tuširanje toplom vodom i slušanje umirujuće muzike.

Ako je dete uradilo nešto zbog čega ste se naljutili, izborjte do 10 pre nego što ispoljite burnu reakciju. Pronađite pozitivne reči kojima ćete mu objasniti zašto vam se ne sviđa njegov postupak. Detetu treba da bude jasno da vam se ne sviđa njihovo ponašanje, a ne oni. Ukoliko se i desi da imate burnu reakciju pred detetom, izvinite mu se kansije. To može biti poučan primer da je u redu da se ponekad naljuti sve dok sa tim zna dobro da se nosi.

Kada tražiti pomoć od stručnog lica?

Ukoliko imate previše česte izlive besa, mnogo se ljutite i imate problem da kontrolišete bes bilo bi dobro da pronađete stručnu pomoć. Najbolje je razgovarati sa lekaarom ili psihologom koji će vam pomoći da pronađete pravi razlog svog besa i nezadovoljstva, a zatim i da nađete način da kanališete nagomilane negativne emocije.
Jovana Jevtić

LittleBee80/ Getty Images Plus

još iz kategorije