07.12.2014 Porodica

Slatkiši ipak ne čine decu hiperaktivnom

Gotovo svaki roditelj će vam reći kako pazi da u određeno vreme ne daje svom detetu da jede slatkiše jer postaje hiperaktivno.

slatkiši hiperaktivnost

Kroz mnoge generacije važi ta tvrdnja kako od slatkog deca jednostavno podivljaju, međutim povezanost između šećera i hiperaktivnosti nikad nije dokazana. Postoje i istraživanja koja postoje to u potpunosti negiraju.

Pokazalo se kako konzumacija šećera uopšte ne utiče na raspoloženje deteta, niti na njegove kognitivne procese. Roditelji su na temelju pogrešnih opažanja došli do pogrešnih zaključaka. Koliko će vaša deca biti hiperaktivna zavisi od okolnosti, na primer deca obično pojedu puno slatkiša na rođendanima, porodičnim slavljima, izletima i slično. I tada su prilčno razigrana, ali to je zbog atmosfere koja vlada u takvim okolnostima, a ne zbog šećera u namirnicama koje jedu.

Prilikom istraživanja, roditelji čija su deca pila „lažne“ sokove, dakle sokove koji uopšte nisu sadržavali šećer, rekli su kako primećuju da je njihovo dete hiperaktivnije nakon konzumacije, što pokazuje koliko je mit o šećeru i hiperaktivnosti snažno uticao na njihovu pogrešnu procenu. Napravljeno je slično istraživanje i sa decom koja imaju ADHD poremećaj, te takođe nije utvrđena razlika između onih koji su konzumirali slatkiše i onih koji nisu.

Ako smatrate da je vaše dete ekstremno hiperaktivno, nemojte tražiti krivca u šećeru, već potražite savet stručnjaka. S druge strane, preterana količina slatkiša u ishrani vašeg deteta može dovesti do gojaznosti i nezdrave neuravnotežene ishrane.

Izvor: index.hr
M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije