07.12.2014 Vaspitanje

Šta kada vam dolazi na igranje dete koje ne poznajete

Vrtićko dete se uglavnom druži sa decom vaših porodičnih prijatelja i svojim prijateljima iz vrtićke grupe.

mališani se igraju

S obzirom na to da ovaj drugi tip prijatelja mnogo manje poznajete, nije loše odrediti neka pravila kojih se deca moraju pridržavati. Ukoliko primetite da vam se ne sviđa način na koji je dete odgojeno tako ćete izbeći probleme.

U kući se ne smeje

Ne želite da deca jure po kući da se ne povrede, ne želite da ulaze u kuhinju jer bi se mogli opeći dok kuvate? To i sve ostalo što želite po svaku cenu da izbegnete jasno naglasite na vreme. Ponekad nije loše ni napraviti zanimljiv i šaren popis pravila koji će stajati negde u vašem stanu i svi će ga se pridržavati.

Nezdrava hrana

Izrazito pazite na zdravu ishranu i protivnik ste brze i nezdrave hrane? Pridržavajte se svojih pravila, deci umesto slatkiša ponudite voće.

Dogovorite tačno vreme dolaska

S roditeljima deteta dogovorite tačno vreme kada vam odgovara da dobijete malog gosta. Ne menjajte svoj raspored zbog toga i ne dogovarajte igranje kada imate previše obaveza. Bićete pod stresom, pa će vam se činiti da deca sve rade u inat vama.

Smejte se detetovim šalama

Želite da što bolje upoznate detetove prijatelje, a ne znate kako se uključiti u igru? Uvek je dobro pripremiti poneku šalu iz aktuelnih crtanih filmova koje deca prate. Isto tako, detetu će se svideti ako vi na njegovu šalu reagujete smehom.

Nikada ne budite previše „cool“ da biste nešto zabranili

Dete radi nešto opasno, a strah vas je reći mu da se ne bi naljutilo i da ne bi prenelo roditeljima da ste mu nešto branili? Autoritet nije nešto što bi trebalo skrivati kada je u pitanju sigurnost dece.

Budite ljubazni

Jednako kao što očekujete da je novi detetov prijatelj ljubazan prema vama, ta emocija bi trebalo da bude obostrana. Dete će se tako lakše opustiti i uživati u boravku kod vas.

Izvor: index.hr
M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije