Kako detetu reći “ne”, a da se ono ne rasplače?

Iako ne deluje tako, deca vole da im se postavljaju granice, ali pre toga moraju da “ispitaju teren”. Roditeljsko “ne” je veoma važno, a dete ga najbolje čuje kada ga kažete malo drugačije. “Ne” treba preoblikovati u rečenicu koja kod dece neće izazvati revolt i odbijanje.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Daj mi da ti pokažem kako se to radi, a sada ti pokušaj
Jedna od rečenica koja će sigurno pomoći u situacijama kada želite dete odvratiti od toga da radi ono što ne želite. Na primer, kada ste u kuhinji i pravite kolače, a vaše dete je odlučilo da vam pomogne u tome, pa razbija jaja. Naravno, kada mu pokažete kako se to radi, neka i ono pokuša. Nemojte ga sputavati.

2. Znam da bi to želeo, ali ne možemo sada, sledeći put ćemo staviti na spisak
Ovako možete usmeriti dete kada ste na primer u prodavnici, a vaše dete se uhvati za neku igračku i ne odustaje ili kada odluči da bi baš tog trenutka bilo zgodno otići u park. Postizanjem kompromisa možete izbeći vrisku, plač i neprijatnost.

3. Hajde da malo razmislimo o tome
Vaše dete je napravilo neki nestašluk. Umesto da vičete “ne”, smestite ga pokraj sebe i recite mu ovu rečenicu. Razgovaraje, pokušajte da mu objasnite da takvo ponašanje nije lepo.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije