Kako zabaviti novorođenče

Mnogo se piše o uspostavljanju odnosa s tek rođenom bebom, ali one, posebno roditeljima kojima je to prvo dete, izgledaju krhko, nežno i premalo za igru. S novorođenim se bebama, ipak, može igrati u skladu s njihovim sposobnostima.

Guliver/Getty Images

Bebi će biti dosadno ako ne komunicirate s njom kad je budna, ali ne treba je ni forsirati na komunikaciju ako je zadovoljna i mirna i bez vaše intervencije. Psiholozi ističu da roditelji prebržu skaču s igračkom ili pesmicom – čim se dete malo promeškolji. Detetu, kada je budno, treba vremena za odmor, mirno proučavanje sveta oko sebe i procesuiranje brojnih novih informacija koje prima. Osim maženja, pričanja i pevanja, postoji još nekoliko načina za stimulaciju tek rođenih beba

Stavite bebu u centar kućnih dešavanja
Imajte na umu da je deci vrlo zanimljivo društvo odraslih. Kada je beba budna, držite je u “žiži zbivanja” vašeg doma, tako što će provoditi vreme u dnevnoj sobi u kojoj se porodica okuplja… Podstičite ostale ukućane da razgovaraju s bebom.

Nosite bebu u naručju
Naravno, ne bez prestanka. Kada su u naručju, bebe vide sve što se oko njih zbiva. Pronađite udobnu nosiljku ili maramu i deo budnog vremena nosite dete kako bi upoznalo svet oko sebe. Što je dete starije, biće vam lakše utoliko što će biti čvršće i moći će samostalno da drži glavicu.

Okružite bebu zanimljivim predmetima
Izaberite predmete jakih i kontrastnih boja i držite ih u bebinom vidokrugu, ali na sigurnoj udaljenosti. Predmete možete rotirati kako bi bebi uvek bile nove i zanimljive. Jedan od načina da zabavite bebu je i taj da s vremena na vreme njenu ležaljku/stolicu premestite iz jednog kraja sobe u drugi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije