Trudnoća: jutarnje mučnine su dobar znak

Istraživanje sprovedeno u Americi, u kojem je učestvovalo 800 trudnica, pokazalo je da je opasnost od spontanog pobačaja ako trudnica pati od jutarnjih mučnina za 50 do čak 75 odsto niža nego kod onih koje nemaju taj problem.

Kod većine žena jutarnje mučnine i povraćanje prestanu u četvrtom mesecu trudnoće, ali kod manjeg broja trudnica ti simptomi mogu trajati i duže, ponekad i do kraja trudnoće. “Staro verovanje po kojem su jutarnje mučnine signal da će trudnoća proći kako treba sada su potvrdili i naši podaci”, kaže Stefani Hinkle sa Američkog instituta za zdravlje dece i humani razvoj, koautor studije. “Tokom istraživanja, pratili smo simptome od prve nedelje trudnoće, gotovo neposredno nakon začeća. Naši rezultati potvrđuju povezanost između jutarnjih mučnina i nižeg rizika od spontanog pobačaja”, kaže ona.

Naučnici su analizirali podatke koje su žene koje su učestvovale u studiji beležile od samog početka trudnoće. Ispitanice su vodile svakodnevne beleške o zdravstvenom stanju između druge i osme nedelje trudnoće, a zatim su do 36. nedelje jednom mesečno popunjavale zadati upitnik. Od 797 trudnica koje su učestvovale u istraživanju, njih 188 je imalo spontani. Do osmog meseca, mučnine je osećalo 57,3 odsto trudnica, a 26,6 odsto njih je uz to i povraćalo. Analiza dobijenih podataka pokazala je da su žene koje su osećale jutarnje mučnine imale između 50 i 75 odsto manji rizik od spontanog pobačaja u poređenju sa trudnicama koje nisu imale te simptome.

Uzroci mučnina u trudnoći još nisu sasvim razjašnjeni, ali lekari pretpostavljaju da one zapravo štite fetus od toksina i mikroorganizama koji se mogu nalaziti u hrani i napicima koje majka konzumira. Osim toga, mučnine su često i razlog da buduća mama promeni način ishrane i počne pažljivije da bira namirnice koje će unositi u organizam, prenosi „Dejli mejl“.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije