Čajevi u trudnoći – da li su dozvoljeni

Žene koje su navikle da piju čajeve često su u nedoumici da li sa tom navikom mogu da nastave i u trudnoći. Evo šta kažu činjenice.

caj

Trudnice mogu da piju čaj, ali uz određene mere opreza, s obzirom na to da je dejstvo na trudnice ispitano kod malog broja biljaka. Budite oprezni sa konzumiranjem čajeva dok ste u drugom stanju jer neki sastojci iz biljaka mogu da izazovu dijareju ili lupanje srca kod trudnice, ukoliko se piju u većoj količini.

Čajevi u filter kesici se lako spremaju, međutim u velikom broju slučajeva pored dominantne biljke koristi se još nekoliko biljaka kako bi se poboljšao ukus. Zbog toga, prilikom kupovine, na kutiji obavezno proverite koje su biljke navedene. Ovo važi za instant čajeve. S druge strane, priprema čajeva od svežih ili osušenih trava zahteva malo više vremena, ali ste bar sigurni od koje biljke se priprema čaj. Prilikom pripreme vodite računa o količini bilja, ali i načinu pripreme. Najbolje je travke preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoje nekoliko minuta poklopljeno. Čaj ne treba vraćati na vatru da vri.

Trudnicama se čajevi preporučuju kao zamena za kafu (jedna šoljica kafe sadrži kofeina kao četiri šoljice čaja), kao jedan od načina hidtratacije, ali i u slučaju nekih tegoba, prehlade, gripa, mučnina…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije