spontani pobačaj
25.05.2024 Trudnoća

Spontani pobačaj: Kako sprečiti gubitak trudnoće?

Iako se o tome ne govori uvek, spontani pobačaj je prilično čest. U stvari, otprilike 15% potvrđenih trudnoća završava se pobačajem. Međutim, to se zapravo dešava još češće jer se mnogi pobačaji dešavaju u prvim danima ili nedeljama trudnoće – mnogo pre nego što žene uopšte znaju da su zatrudnele. Najčešće, pobačaji se dešavaju zbog hromozomskih abnormalnosti ili drugih nepoznatih uzroka zbog kojih trudnoća ne može da se nastavi. Istraživanja pokazuju da je 50% ili više pobačaja uzrokovano abnormalnom genetikom. Oko 30% nema poznatih uzroka.

Starost, gojaznost, pothranjenost, upotreba štetnih supstanci i hronični zdravstveni problemi, kao što su dijabetes, neki poremećaji štitne žlezde i hipertenzija, povećavaju rizik od pobačaja. Iako su mnogi od ovih faktora rizika van vaše kontrole, postoje načini da smanjite šanse za gubitak trudnoće. Saznajte više o modifikacijama načina života i drugim koracima koje možete preduzeti da biste povećali  šanse za zdravu trudnoću.

Spontani pobačaj: Mere opreza koje treba preduzeti kako biste izbegli pobačaj

Dok se mnogi pobačaji ne mogu sprečiti, neki mogu. Preduzimanje sledećih koraka smanjiće rizik od pobačaja u ranoj trudnoći:

1.Perite ruke

Postoji veliki broj infekcija koje mogu izazvati spontani pobačaj. Najlakši način da izbegnete bilo koju od ovih virusnih ili bakterijskih infekcija je da dobro održavate higijenu i klonite se prepunih i zagušljivih prostora. Perite ruke najmanje 20 sekundi koristeći sapun i toplu vodu. Uvek operite ruke:

  • Pre i posle jela
  • Nakon korišćenja toaleta
  • Kada ste bili u blizini bilo koga ko je bolestan
  • Nakon dodirivanja stvari s kojima su rukovali drugi ljudi, kao što su novac, kvake, olovke ili kolica za kupovinu

2.Ostavite cigarete

Pušenje povećava rizik od mnogih vrsta raka, bolesti pluća, srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i moždanog udara. Ljudi koji puše (ili su izloženi pasivnom pušenju) imaju veću verovatnoću da dožive neplodnost i/ili imaju pobačaj, prevremeni porođaj ili novorođenče s malom težinom.

3.Pazite kako pripremate hranu

Bolesti koje se prenose hranom poput listerije su povezane s povećanim rizikom od pobačaja. Trudnicama se rutinski savetuje da izbegavaju hranu koja je najčešći izvor opasnih bakterija, poput nedovoljno kuvanog mesa i nepasterizovanih sireva.  Pridržavajte se sledećeg:

  • Kuvajte meso, ribu i jaja na preporučenoj temperaturi.
  • Odmah stavite u frižider ostatke.
  • Temeljno operite sveže voće i povrće.
  • Koristite ili zamrznite meso i ribu u roku od jednog do tri dana od kupovine.
  • Operite ruke pre i posle rukovanja sirovom hranom.

Spontani pobačaj: 4.Vodite računa o kilaži

Poput pušenja, gojaznost je povezana s mnogim zdravstvenim problemima. Od povećanog rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka, do komplikacija u trudnoći uključujući prerano porođaj, preeklampsiju, gestacijski dijabetes i sve vrste gubitka trudnoće. Nedovoljna težina takođe može povećati rizik od pobačaja i drugih komplikacija u trudnoći. Stručnjaci ne razumeju u potpunosti sve razloge zašto je gojaznost povezana sa gubitkom trudnoće. Ali studije širom sveta daju iste rezultate. Žene koje su gojazne imaju veći rizik od pobačaja.

5.Ne preskačite propisanu terapiju

Hronični zdravstveni problemi poput lupusa, dijabetesa i visokog krvnog pritiska povezani su sa povećanim šansama za gubitak trudnoće. Ako imate dijagnostikovanu hroničnu bolest, imaćete najbolje šanse za zdravu trudnoću ako držite svoje stanje pod optimalnom kontrolom i pre začeća i tokom trudnoće. Ako ste trudni ili pokušavate da zatrudnite, konsultujte se sa svojim lekarom o tome kako da najbolje kontrolišete svoje stanje. I obavezno se pridržavajte svih preporuka lekara, uključujući lekove na recept ili lekove bez recepta. Ako razmišljate o trudnoći, počnite da uzimate prenatalne vitamine pre nego što zatrudnite. Prednosti folne kiseline su posebno ključne u ranim fazama trudnoće, čak i pre nego što znate da ste trudni. Adekvatan unos folne kiseline je neophodan za sprečavanje defekata neuralne cevi kod vaše bebe, koji mogu biti fatalni u zavisnosti od težine.

 
kieferpix/gettyimages.co.uk

još iz kategorije