sekundarna neplodnost
22.02.2023 Začeće

Sekundarna neplodnost: Šta je uzrokuje?

Nakon što dobiju prvo dete, većina porodica želi da proširi svoju porodicu za još jednog člana. Međutim, veliki broj parova se suočava sa poteškoćama da zatrudne nakon porođaja i to se naziva sekundarna neplodnost.

Sekundarna neplodnost: Kada može da se dijagnostikuje?

Sekundarna neplodnost nije neobična, ali ume da bude zabrinjavajuća. Naročito ako niste imali nikakvih problema sa prvom trudnoćom. Uglavnom parovi pokušavaju da ostvare trudnoću u vreme prvih godinu dana nakon porođaja. Ukoliko prođe više od godinu dana, a ne uspevate da zatrudnite onda se to uglavnom dijagnostikuje kao sekundarna neplodnost. Tada treba da se obratite lekaru kako bi vam pomogao povodom ove dijagnoze.

Sekundarna neplodnost: Da li prethodni porođaj može da je uzrokuje?

Postoji mnogo faktora koje treba da uzmete u obzir kada želite da ponovo ostanete trudni. Porođaji su uglavnom bolni i oporavak može biti dug. To često ima za posledicu da žene ne žele da imaju odnose neko vreme. Slično je i kada je u pitanju carski rez. Veoma je važno da i vama i vašem partneru bude prijatno i da oboje želite još jedno dete. Ako to nije slučaj, stres i pritisak mogu da negativno utiču na vaš organizam i da smanji šanse za novu trudnoću.

Postoje i komplikacije poput postporođajnog krvarenja ili zadržane posteljice. Zadržana posteljica podrazumeva da je deo posteljice ostao u materici iizazvao infekciju. Ona zatim blokira jajovode i samim tim otežava novo začeće.

Ostali uzroci sekundarne neplodnosti

Kada ste rodili prvo dete bili ste mlađi i vaša plodnost je bila bolja. Međutim, žene gube jajne ćelije svakog meseca. Ako postoji veliki razmak između prvog i drugog deteta, rezerva jajnika može da se smanji. Uprato ta smanjena rezerva može da oteža začeće drugog deteta.

Još jedan faktor koji može da utiče na otežano začeće jeste način života vas i vašeg partnera. Ishrana i vežba su veoma važni kada želite da ostanete trudni. Ako vaš partner dugo sedi na poslu, to može dovesti do sporijeg kretanja spermatozoida. Ako zajedno primenite zdraviji način života, biće vam lakše da dođete do uspešnog začeća.

Ako se suočavate sa ovim problemom, obratite se lekaru. Oni će pronaći način da vam pomognu da ponovo zatrudnite. I zapmtite. Niste sami u ovome. Veliki broj parova se suočava sa ovim problemom, ali na kraju izađu iz bolnice sa još jednim zdravim detetom u rukama.
gpointstudio/GettyImagesPlus

još iz kategorije