Osip zbog izbijanja zuba
21.02.2023 Zdravlje bebe

Osip zbog izbijanja zuba: Prevencija i lečenje

Različiti osipi se mogu pojaviti na koži vaše bebe dok odrastaju. Uzroci mogu biti različiti i izabrinjavajući. Međutim, osip zbog izbijanja zuba spada u grupu bezopasnih osipa.

Šta je osip zbog izbijanja zuba?

Osip zbog izbijanja zuba je prouzrokovan povećanim lučenjem pljuvačke. Bebe ne mogu da spreče curenje i višak pljuvačke koji ostane na njihovoj koži, može dovesti do osipa.  Ovaj osip se pripisuje izbijanju zuba jer je lučenje pljuvačke pojačano upravo zbog nicanja zuba.  Osip se pojavljuje oko usta ili brade i obično je crven i upaljen. Često zna da boli ili svrbi, a ponekad je koža suva i ispucala.

Kako da ublažim osip zbog izbijanja zuba?

Najbolji način da ovo uradite je da pokušate da održavate područje oko bebinih usta suvim kako bi koža mogla da zaraste. Na taj način ćete sprečiti i dalju iritaciju. Takođe, možete staviti malo vazelina pre izlaska napolje kako biste zaštitili kožu od vremenskih prilika.

Prevencija

Neka vaša beba stalno ima portiklu i pazite da bude suva. Razlog za to je da biste lako mogli da obrišete pljuvačku kada je uočite. Takođe, kada sušite portikle budite sigurni da su se dobro osušile jer će u suprotnom biti neprijatnog mirisa.  Čim vaša beba prestane da balavi, možete koristiti blage kreme sa malo sastojaka da zaštitite to područje.

Kako da razlikujem osip zbog izbijanja zuba od ekcema?

Zbog sličnog izgleda može biti teško da razlikujete ekcem i osip jer u oba slučaja koža može da bude suva i iziritirana. Najlakši način da uočite razliku je što se osip zbog izbijanja zuba manifestuje zadržavanjem pljuvačke na tom području, dok ekcem kod beba zahteva ozbiljan tretman.

Kada treba da se obratim lekaru?

Ako se bebin osip zadržava duže vreme i počnete da primećujete i druge simptome, trebalo bi da kontaktirate lekara. Ako sumnjate da vaša beba pokazuje znake meningitisa, uključujući i temperaturu, povraćanje, odbijanje hrane, glasan plač ili razdražljivost, pozovite hitnu pomoć.

Osip kod izbijanja zuba je bezopasan, ali se mora voditi računa o suvoći područja oko usta zbog pojačanog balavljenja. Međutim, budite obazrivi za slučaj da je u pitanju neka druga vrsta osipa ili oboljenja.
Ольга Симонова/GettyImagesPlus

još iz kategorije