izbijanje prvog zuba
01.02.2022 Nega bebe

Prvi zub: Kako pomoći bebi kada izbijaju zubići?

Iako ponekad izbijanje zubića protekne bez bilo kakve najave, i neugodnosti za bebu, u većini slučajeva postoje jasni nagoveštaji njihovog izbijanja. Dok se zub pomera kroz gingivu, mališan će pokazivati određene znake nelagode, koji kulminiraju dva-tri dana pre konačnog izbijanja zubića.

Gingiva je na mestu izbijanja otečena, izraženo crvena i bolna na dodir, a često se može primetiti vrh zubića. Mališani najčešće reaguju žvakanjem predmeta koji im padnu pod ruku. Sve to naglašeno žvakanje igračaka, ili trljanje tog mesta ručicom, izazvaće pojačano lučenje pljuvačke, a obraščići će mu postati rumeni.

Kada bebi niče prvi zub?

Kada je reč o izbijanju zubića, sve bebe su različite. Neke će se čak i roditi s jednim zubom, a kod nekih zubići počinju da izbijaju tek nakon navršenih godinu dana. No, u najvećem broju slučajeva, prvi zubić niče u šestom mesecu života. Dakle, šta god da je slučaj kod vašeg deteta, nemojte da paničite!

Za razliku od telesnog rasta i razvoja, rast zuba ne zavisi od toga da li se dete dobro hrani i da li je zdravo – zubi se pojavljuju kada je njima pravi trenutak za to. Nekim bebama prvi zub ne izraste ni do prvog rođendana, ali to ne znači da one zaostaju u razvoju. Svi zubići postoje u bebinoj vilici i pre rođenja, a priroda će sama odrediti vreme njihovog izlaska na površinu.

Kako umiriti bol prilikom izbijanja zubića?

Isprobajte glodalicu

Za većinu beba ovo je idealno rešenje u ublažavanju iritacija desni koje osećaju. Na tržištu postoji veliki broj ovih proizvoda, različitih proizvođača, ali je svima ista namena: da nežno masiraju bebine desni i ublaže iritacije koje ona oseća. Prilikom izbora, obratite pažnju na veličinu i oblik glodalice (da beba može sigurno da je drži i lako stavi u usta), kao i materijal od kojeg je napravljena (bez BPA i poželjno od antimikrobnog materijala, koji sprečava zadržavanje bakterija).

Umirujući gelovi

Ovi gelovi smanjuju iritaciju, a u nekim slučajevima, osim analgetika, sadrže i antiseptik, poput ekstrakta kamilice. Primenjuju se tako što se mala količina više puta dnevno blago utrlja na bebine desni, ali ne smeju se koristiti ukoliko je dete mlađe od tri meseca. (Pročitajte i: Kojim redom niču prvi zubići)

Hranite bebu rashlađenim voćem

Ako ste bebi uveli kašice, pokušajte da ublažite iritaciju desni pasiranim rashlađenim voćem, koje ćete mu davati za užinu. Čist i vlažan flanel koji je malo stajao u frižideru sjajan je za žvakanje i umirujuće deluje na desni. U istu svrhu koriste se i glodalice koje u sebi imaju gel što hladi desni i smanjuje njihov otok, a koje se prethodno drže u frižideru. Međutim, pazite da glodalice koje dajete bebama ne budu potpuno smrznute, jer tako tvrde i ledene mogu oštetiti bebine desni.

Lekove koristite samo kad morate

Ako se beba vidno muči sa izbijanjem zubića, možete da joj ublažite tegobe davanjem paracetamola za odgovarajući uzrast. Ova sredstva su u formi sirupa i sa prijatnom (voćnom) aromom, što olakšava primenu. (Proverite i: Kako da vodite računa o bebinim zubićima?)

Kako razlikovati nicanje zubića i prehladu?

Istraživanja pokazuju da ne treba sve tegobe pripisivati nicanju zuba.

* Visoka telesna temperatura. Mališanima ne raste temperatura zbog nicanja zubića, već je to obično znak neke infekcije. Ukoliko je beba mlađa od tri meseca, a njena telesna temperatura prelazi 38 stepeni Celizijusa, ili je starija, a temperatura joj je iznad 39 stepeni Celzijusa – odmah zatražite lekarsku pomoć.

* Stomačne tegobe. Ako mališan balavi više nego što je za njega uobičajeno, onda mu gutanje veće količine pljuvačke može samo omakešati stolicu, ali ne i uzrokovati proliv.

* Povlačenje za uši. Dete može povlačiti ušne školjke kad oseća tegobe izbijanja zubića, ali to takođe može biti znak bola u uhu/ušima, ili pak umora.
Oleksandra Troin/Getty Images Plus

još iz kategorije