24.05.2018 Razvoj bebe

Problemi sa spavanjem: Zašto se bebe noću bude i zašto plaču?

Već ste naučile lekarsku priču da je bebin nervni sistem još uvek nezreo i da je sasvim normalno i prirodno da se bebe do treće godine života bude i da na to morate da se naviknete. Međutim, želimo da vam skrenemo pažnju na još nekoliko bitnih detalja.

Zašto se bebe bude noću?

Prvo, dete treba voleti, morate ga bezgranično slušati i osluškivati. Šta to znači? Znači da samo ogromnom količinom ljubavi koju ste spremni da pružite, bez ikakavih problema možete da rešavate situacije koje vam se nameću. Osluškivati i slušati dete znači disati njegovim plućima, pratiti njegove potrebe, želje, mogućnosti i razvoj. Ako se tako postavite prema vašem čedu, sigurni smo da ćete sa osmehom provoditi svaki dan materinstva.

Drugo, ako se vaša beba noću budi, treba da se zapitate da li je gladna ili žedna (banalno ali istinito). Svi su vam sigurno pričali o ovom bitnom “detalju” a da li vam je iko rekao da ne hranite bebu ako za to nije vreme. Primera radi, ako je vaš bebac odavno izbacio noćni obrok nemojte joj uslišiti želju i ponovo je navikavati na to. Obiće vam se o glavu, verujete! Bolje je da joj ponudite malo vode koja će je zavarati do jutra kada će uredno dobiti svoju porciju. Veoma često je bebama, bez obzira na uzrast, dovoljno nekoliko gutljaja vode pa da mirno provedu ostatak noći.

Pročitajte još… 7 najčešćih razloga zašto bebe plaču

Treće, vaša beba se probudila jer je nešto ružno sanjala. I to može da bude razlog buđenja. Tada pratite svoje čedo. Možda je dete imalo loš dan koji će burno, još jedanput, proživeti u toku noći i eto dovoljno razloga da vas uznemiri i naruši san.
Ako prepoznate ovakvu situaciju, pomazite svog bebca, neka čuje vaš umirujući glas, okrenite ga na drugu stranu, položaj u kojem će lakše zaspati. Ukoliko se desi da posle nekoliko minuta ovo ne pomaže, bebu uzmete iz krevetića i tiho joj pričajte ili pevušite pesmicu koju dobro zna. Verovali ili ne, glas majke leči mnogo više od bilo čega.

Četvrto, evo još nekoliko banalnih situacija. Vaša beba se probudila iako ste sigurne da nije ni gladna ni žedna, i da ne “nastupa” nikakva bolest (temperatura “hoće” da poraste noću) a one su ipak plakale. Tražeći rešenje za neutešni plač svoje bebe otkrićete da se pelena previše uvrnula, da ste je previše stegli pri povijanju posle večernjeg kupanja, da ste preterano ušuškali bebicu iz straha da se ne bi prehladila – bebi je toplo, da je temperatura u sobi bila iznad dozvoljene (opet iz straha). Provetrite prostoriju gde beba spava.
Verovali ili ne, male anđele može da probudi i centrifuga veš mašine.

Beba se prejela
Još nešto, nemojte bebi dozvoliti da se uveče prejede – gotovo sigurno će se buditi noću. U ovakvim situacijama primetićete da vaše dete stenje i da se napinje. U tom slučaju, idealna poza je da bebu stavite sebi na grudi, povijete njene nožice koliko god beba to dozvoli i lagano joj masirate leđa u smeru suprotnom kazaljke na satu. Ako vašoj mrvici više prija da je privijete uz sebe tako da joj masiratre stomačić onda neka masaža krene u smeru kazaljke na satu. Svakako da je poželjno da pri tom tiho pevušite ili pričate bez obzira na to što anđelak ne prestaje sa “svojom sirenom”.

Naravno, ništa od ovog nije strašno i ništa od ovog pobrojanog neće uticati na razvoj deteta.

Nicanje zuba
Postoje situacije koje nisu ni nalik ovima od vas se očekuje da ih prepoznate i da pravilno reagujete. Primera radi, vašem detetu niču zubi, i naravno da su takve noći mučne. Bebe se tada bude, najčešće, vrištanjem, jer i njih je probudio oštar bol.

Na tržištu postoji desetak gelova namenjenih ovoj svrsi koji sjajno pomažu u “zubnim” situacijama a bi bilo dobro da ih nabavite pre nego što vam se javi problem. Gel će vam pomoći.

Bez obzira na to što je tad teško prstom dodirnuti bebine desni, (one se opiru na sve načine jer pokušavate dirnuti bolno mesto), morate biti jače od njih i “savladati protivnika”. Kad uspete da jednom rukom stisnte obraščiće tako da beba mora da zine, prstom druge ruke namažite crveni deo desni pomenutim gelićem. Neka vas ne brine to što će ga beba brzo progutati. Svi pomenuti gelovi deluju veoma brzo, tačnije, rashlađuju bolno mesto.
Nemojte koristiti narodni lek stavljanja vina ili rakije na bebine desni. To nije dobro – samo ćete opiti mališana, uspavati ga i trenutno rešiti problem.

Pročitajte još… Bebe i rast prvih zubića

Zapušen nosić
Ako vam se desi kojim slučajem da vaše čedo odjednom noću počne da kašlje iako nije prehlađeno, ima zapušen nos, a nalazite se u stanu sa centralnim grejanjem budite sigurne da je vazduh u sobi suv. Ukoliko niste u mogućnosti da na radijatorima držite isparivače (deca ih ćesto ruše), na radijatorima uvek držite vlažne peškire ili sobu redovno i često provetravajte.

Radite to i noću ali pre toga bebu odnesite u drugu prostoriju ili jednostavno, dobro je ušuškajte tih nekoliko minuta koliko će prozor biti otvoren. Iznenadićete se kako bebama to prija.
I, još nešto. Bilo bi poželjno da u ovakvim situacijama svom detetu pre nego što ga uspavate, u nosić ubrizgate “čarobnu tečnost” – sterilnu slanu (morsku) vodu ili obični fiziološki rastvor. Na tržištu ih ima nekoliko. Ovakve vode u vidu spreja dovoljno će navlažiti isušeni nosić i omogućiti bebi miran san. Na ovaj način izbegavate upotrebu bilo kojih kapi za nos koje mogu biti štetne za nosnu sluznicu. Posle “tretmana” bićete iznenađene kako će brzo nestati i kašalj i plač.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije