masaža za bebe
02.02.2022 Nega bebe

Masaža bebe podstiče imunitet

Nežna masaža za bebe jača njihov imunološki sistem u razvoju – smanjujući produkciju hormona stresa kortizola i istovremeno stimulišući hormon dobrog raspoloženja oksitocin, koji je prirodni analgetik.

Dakle, masažu započnite u toploj sobi, vodeći računa o tome da pamučnim peškirom pokrivate one delove bebinog tela koje ne masirate (da joj ne bude hladno). Potrudite se da masaža postane deo rituala menjanja pelena, kupanja, ili igre… kad je bebi toplo i oseća se opušteno. Na tržištu postoje brojna bebi-ulja za masažu, ali je maslinovo ulje najbolja alternativa.

Kako masirati bebu?

Masaža bebinih nogu

Bebine skočne zglobove držite jednom rukom, a drugom obuhvatite gornji deo butine (tako da palac bude na gornjoj površini). Povucite šaku duž noge do stopala i preko njega. Potom drugom rukom pređite po zadnjoj strani nožice. Ponovite pokrete. Promenite pravac i započnite masažu od nožnih članaka s prstima na gornjoj površini noge. Ponovite iste nežne pokrete nekoliko puta na obe nožice.

Masaža bebinog stomaka

Položite dlan horizontalno na gornji deo stomačića, sačekajte trenutak, a onda ga nežno povucite nadole. Drugom rukom ponovite isti pokret iz iste početne pozicije. Izvedite pet-šest poteza naizmenično levim i desnim dlanom.

 Masaža bebinih ruku

Jednom rukom držite bebin ručni zglob, a drugom obuhvatite gornji deo njene ruke (palac je na gornjoj strani). Povucite potez prema šaci i preko nje. Potom drugom rukom povucite potez po zadnjoj strani bebine ručice. Ponovite pokrete, a onda promenite pravac poteza – započnite masažu od bebinog ručnog zgloba, s palcem na donjoj strani bebine ruke. Ponovite masažne pokrete nekoliko puta na obe ručice.

 Masaža bebinog čela

Palčeve leve i desne ruke položite na središnji deo bebinog čela, a potom ih nežno povlačite prema slepoočnicama. Ponovite ove pokrete više puta.

Masaža ušiju

Bočne delove dlanova postavite na bebine grudi tako da su kažiprsti oslonjeni na bebinu bradu. Potom oba kažiprsta povlačite od ivice brade, preko bebinih obraza, pa sve do ušne resice i iza ušnih školjki, a onda ih vratite u početnu poziciju.

 

Nemojte masirati bebu ako je…

* Bolesna, previše umorna ili ima neke promene na koži.

* Vakcinisana u poslednjih 48 sati.

* Punog stomačića.

* Uplakana ili izgleda kao da joj ne prija masaža.
Polina Streikova/Getty Images Plus

još iz kategorije

kako seći nokte bebi

Kako seći nokte bebi?

16.03.2023 Nega bebe

Većina novih roditelja se pita kako seći nokte bebi i bezuspešno traži načine da to uradi. Uz sav vaš strah da ćete povrediti bebine male prste, budite strpljivi i znajte da postoje načini.

pročitaj još