Dnevni raspored za bebu
19.03.2023 Nega bebe

Dnevni raspored za bebu – kako da organizujete bebin dan?

Od spavanja do ručkanja, dnevni raspored za bebu olakšaće vam organizaciju vremena i bićete sigurni da je vaša bebica uvek sita i odmorna.

Dnevni raspored za bebu – kako da organizujete bebin dan?

Prvih nekoliko meseci beba nije spremna za dnevni raspored, ali ovo vreme možete iskoristiti da je pripremite. Prvo, naučite bebu da razlikuje dan i noć. Tokom dana budite je da siki svaka tri sata, pričajte joj ili pevajte.

U zavisnosti od njene težine, možda ćete morati da ustanete da ručka svaka četiri sata tokom noći. Tokom noćnog dojenja, podstaknite da brzo zaspi tako što ćete biti tihi i prigušiti svetla.

Napravite plan spavanja

Kada vaša beba bude imala od četiri do šest meseci, verovatno ćete dobiti odobrenje od vašeg pedijatra da uspostavite redovnu rutinu spavanja. Vaše dete će verovatno spavati oko tri puta tokom dana, u trajanju od 30 minuta do dva sata.

Jutarnje spavanje može početi oko dva sata nakon što se vaša beba probudi ujutru, a prvo popodnevno dremanje bi trebalo da počne oko četiri sata nakon što počne svoj dan. Opciono treće spavanje može biti oko dva sata nakon buđenja iz druge dremke.

Ovi intervali su samo predlozi – obratite pažnju kada vaša beba trlja oči, postaje nervozna ili gubi interesovanje za igračke. Na prvi znak umora, započnite doslednu rutinu pre spavanja: otpevajte njenu omiljenu pesmu i ljuljajte je dok se ne uspava. Idealno vreme za noćno spavanje je 12 sati nakon jutarnjeg buđenja. Pročitajte i: Koliko beba treba da spava? (mojabeba.rs)

Dnevni raspored za bebu: plan obroka

Kako bebe rastu, mogu da izdrže duže između obroka. Zapamtite da bebina nervoza ne znači nužno da je gladna. Ako se vaša beba ponaša kao da je gladna tokom dana, ali nije vreme za obrok, prvo isključite druge stvari, kao što je puna pelena. Da biste postavili dnevni raspored za bebu i njeno hranjenje, razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome koliko često da je hranite. Takođe imajte na umu da kada počnete da eliminišete noćno hranjenje, možda ćete morati da povećate zapreminu dnevnih obroka.
Miljana Momirović

Trendsetter Images/GettyImagesPlus

još iz kategorije