novorođenče
05.01.2022 Nega bebe

Novorođenče: normalno ponašanje bebe u prvim nedeljama

Vau, kako vreme brzo prolazi! Tri nedelje od rođenja vaše bebe već su prošle… Sigurno vas zanima šta nadalje u ovom prvom periodu bebinog razvoja možete da očekujete – što se tiče spavanja, prvog osmeha, nege kože i grčeva

Fizički razvoj bebe u prvom mesecu

Fizički, vaša beba počinje da liči na bebe iz časopisa. Njena koža polako prestaje da se peruta, da bude naborana, suva i crvenkasta i poprima nežnu ružičastu nijansu, postaje meka, glatka i neodoljiva, zbog čega budi potrebu da je stalno dodirujete, mazite i ljubite.

Bebin nervni sistem i kontrola mišića još uvek sazrevaju i sigurno ćete primetiti da su njeni pokreti još uvek van kontrole. Ne brinite, kako joj mišići budu jačali, tako će njeni pokreti biti sve skladniji. (Pročitajte i: Razvoj bebe – ležanje na stomaku)

Da bi se proces podizanja glavice ubrzao, vaša beba bi trebalo da provodi više vremena na stomačiću. Ovo je pravi trenutak da polako počnete da joj uvodite rutinu boravka na stomaku svaki put kad je budna – naravno, dok spava obavezno je okrenite na bok. Vreme na stomaku joj pomaže da ojača vratne mišiće, zahvaljujući čemu će s vremenom moći da se okreće, da se podiže u sedeći položaj, a kasnije i da puzi. Pored toga, ova poza će sprečiti i pojavu sindroma „ravne” glave, koji se javlja usled predugog boravka bebe na leđima.

Dok je beba na stomaku, trudite se da vaše lice bude ispred nje, jer ćete je na taj način ohrabriti da što više odiže glavu prema vama i da je pomera s jedne strane na drugu.

Kognitivni razvoj bebe u prvom mesecu

Vaša beba verovatno može da prepoznaje pesme i zvukove koje je slušala dok je boravila u vašem stomaku. Sada će polako početi da uviđa da i ona može da utiče na neki sled događaja, ali će to i dalje biti situaciono, kratkotrajno učenje, bez generalizacije – u prevodu, većinu onog što je danas naučila, sutra će već zaboraviti. Ne brinite, njena memorija će se s vremenom popravljati.

Na ovom uzrastu vaša beba je još uvek kratkovida i može da registruje samo ono što se dešava na udaljenosti do pola metra. Sada pak uspeva da prepozna vaše lice. Ukoliko niste znali, prvih meseci bebe vide pretežno u crno-belim i sivim nijansama i tek oko četvrtog meseca počinje da im se razvija vid u boji. Najbolji razvojni stimulans za vašu bebu biće ukoliko joj dozvolite da proučava vaše lice i ako je podstaknete da oponaša vaše pokrete usana. Obratite pažnju i primetićete da već na ovako ranom uzrastu (doduše jedva vidljivo) uspeva da oponaša vaš izraz lica.

Birajte igračke jakih kontrasta kako biste ubrzali razvojni proces, ali ih ne nudite sve odjednom. Imajte na umu da na ovom uzrast bebe mogu da usmere pažnju na samo jednu stvar.

Koliko novorođenče treba da spava?

Mnogo. Tokom prvih nedelja života, vašoj bebi će biti potrebno 18 sati sna, koji će biti isprekidan čestim hranjenjem. Na prvu loptu to zvuči umirujuće, ali ste se sigurno tokom ove tri nedelje uverili da je to daleko od idilične i relaksirajuće atmosfere. Ipak, nije prerano da već sad počnete bebu da učite nekom rasporedu. Za početak, napravite jasnu razliku između dnevnih i noćnih odmora i to tako što ćete tokom dana i dalje obavljati svoje uobičajene aktivnosti, dok ćete se noću truditi da kad se beba probudi hranjenje i presvlačenje obavite u što je moguće mirnijem ambijentu. Na taj način, beba će početi da prihvata da je noć za spavanje i tišinu.

I, naravno, ne obazirite se na različite komentare. To što sve mame koje poznajete nemaju problem s noćnim odmorom, ne znači da vi loše radite svoj posao. Neke bebe su po prirodi bolji spavači, dok je drugim potrebno više vremena za savladavanje ove rutine.

Budite svesni rutine uspavljivanja: Novorođene bebe se obično bude samo kad su gladne. Međutim, kako nedelje odmiču, tako one počinju da se menjaju i da grade određene navike. To znači da šta god sad radite kako biste je uspavali (poput ljuljanja ili hranjenja) beba će povezivati sa uspavljivanjem i želeće da radite to i u budućnosti. Zato je najbolje da već sada stavljate bebu u krevetić kako bi se sama uspavala, te da joj eventualno pomognete pevanjem uspavanke. Odaberite rutinu koja će prijati i bebi i vama i – ne menjajte je.

Koliko beba treba da jede?

Ako se izmlazate ili joj dajete mlečnu formulu, na ovom uzrastu beba ne može da se prejede i zato nemojte da brinete ukoliko vam se učini da jede više nego što ste očekivali. Ukoliko, ipak, želite da budete sigurni, najbolje je da se posavetujete s pedijatrom, koji će vam na osnovu bebine kilaže i drugih razvojnih parametara dati najbolje smernice. (Pročitajte i : 12 najčešćih problema s dojenjem i isto toliko sjajnih rešenja!)

Ako dojite, biće još teže da procenite koliku količinu mleka je beba uspela da posisa. Zato je najbolje da je posmatrate tokom podoja. Ako aktivno sisa i voljno prestane, znači da je dobila dovoljno mleka. Uvek vodite računa o tome da joj tokom podoja ponudite obe dojke, kako bi se održao ritam ponude i potražnje.

Kada počinju grčevi?

Ne postoji jasno definisan uzrok grčeva, a uzrast ne kom se javljaju najčešće je od tri do šest nedelja bebinog života. Procena je da grčevi prestaju oko bebinog trećeg meseca – što vam iz ove perspektive verovatno deluje kao večnost, jer beba zbog njih mnogo plače, posebno u večernjim satima. Kako god da je držite i šta god da radite, ona je napeta. Maženje može da je smiri, ali joj ne pomaže da se oslobodi nelagodnosti. Ukoliko je blago savijete preko svog ramena (dok joj pomažete da podrigne), ona se povija unazad i uznemiri se.

Postoje brojni načini da se problem ublaži i što pre prevaziđe. Spasonosna strategija bi mogla biti kombinacija dojenja s razmacima ne manjim od dva do tri sata, podrgivanje na pola podoja i nakon njega – masaža stomačića i upotreba kapi protiv grčeva.

Zašto beba bljucka?

Kada nakon hranjenja stavite bebu na rame kako bi podrignula, ona će verovatno i povratiti malo mleka koje je popila. To je sasvim normalna pojava, jer bebe imaju veoma mali želudac u koji ne može da stane puno mleka. Pored toga, mišić koji sprečava povratak hrane nije dovoljno razvijen, te je refluks uobičajena pojava u ovom uzrastu. Najvažnije je da ispod bebine glavice postavite pamučnu pelenu i na taj način izbegnete nepotrebno presvlačenje. (Saznajte i: GER kod beba: Da li je refluks opasan i kako pomoći bebi?)

Koliko često beba treba da kaki?

Svaka beba je različita. Neke kake odmah nakon obroka, dok kod drugih razmak između sisanja i pražnjenja creva može potrajati duže. Dokle god vaša beba ima stolicu od jednom do deset puta dnevno, nemate razloga za brigu. Ako se brinete za izgled kake, najbolje je da pogledate tekst DEKODIRANJE na stranama 22-23, te saznajte kako treba da izgleda sadržaj pelene.
još iz kategorije