Prva 24 sata nakon porođaja
17.04.2023 Porođaj

Prva 24 sata nakon porođaja: Šta sve možete da očekujete

Ako je ovo vaša prva trudnoća, sigurno ste uplašeni i uzbuđeni u isto vreme. Mnoge buduće mame pitaju se šta se desi odmah nakon što dobijete bebu i koje se promene na vašem telu dešavaju u prva 24 sata nakon porođaja. Ovde možete pročitati sve o tome šta vas čeka nakon vaginalnog porođaja u bolnici.

Prva 24 sata nakon porođaja: Šta sve možete da očekujete

Rođenje bebe je za svakoga drugačije iskustvo. Iako postoje neke stvari koje mogu biti slične, svaka žena drugačije doživljava ove trenutke. Kada se rodi, vaša beba će pre svega biti stavljena na vaše grudi kada ćete imati prvi kontakt kože. Nakon toga će vam biti izvađena placenta i dok mazite vašu bebu, lekar će pregledati vaš perineum i vaginu kako bi utrvdili da li ima cepanja koja bi trebalo popraviti šavovima.

Odmah po rođenju, babica pregleda bebu, ali i vas. Meri se puls i krvni pritisak, gubitak krvi iz vagine i čvrstina vašeg fundusa (vrha materice).  Kada je u pitanju pregled bebe, pregleda se sve, od glave do pete, Ukoliko je beba zdrava po rođenju, to ne mora da se vidi odmah.

Kada dođe do dojenja, prvih nekoliko puta imaćete pomoć od babice.

Koliko dugo žena ostaje u sali za porođaje posle porođaja

Nakon normalnog vaginalnog porođaja, mama i beba u porođajnoj sali ostaju oko 2 sata. Pre nego što pređete na postnatalno odeljenje ili odete kući bićete u ovoj sali gde ćete malo doći sebi i verovatno imati priliku da se istuširate.

Šta da očekujem od fizičkih promena u prva 24 sata nakon porođaja?

Kako ćete se fizički osećati nakon porođaja je prilično individualno i ne možemo vam precizno odgovoriti na to pitanje. Možda ćete biti toliko ushićeni da nećete ni osećati bolove, a možeda ćete biti i fizički i emocionalno iscrpljeni, možda i sve to odjednom. Pomešana osećanja su normalna nakon porođaja jer tada svaka žena prolazi kroz veliki događaj koji joj iz korena menja život.

Krvarenje iz vagine

Tokom prva 24 sata posle porođaja, lohije su slične obilnim menstruacijama, Lohije su obilna krvarenja iz vagine. Ako su ugrušci krvi veliki, potrebno je da se obratite svojoj medicinskoj sestri. Gubljenje krvi iz vagine nastavlja se narednih 4 do 6 nedelja.

Bolovi

Mnoge žene imaju bolove većeg intenziteta nakon porođaja jer materica počinje da se skuplja do veličine pre trudnoće. Bolovi nakon porođaja mogu biti intenziteta porođajnih bolova do blagih i umerenih bolova kakve obično žene imaju u toku mentruacije. Ako vam ovo nije prva trundoća, bolovi mogu biti jači nego prvi put. Tople obloge na stomaku i leđima mogu biti od pomoći. Lekovi za ublažavanje bolova takođe dolaze u obzir.

Saveti za nove mame

  • Odmarajte se ležeći kako bi bol i otok što pre prošli
  • Stavljajte led svakih nekoliko sati i držite ga do 20 minuta kako biste smanjili otok
  • Kompresija: nosite čvrst donji veš i 2 do 3 jastučića za trudnice za dodatnu podršku
  • Vežbajte čim budte mogli
  • Ako je vaš perineum bolan, pitajte doktora čime da ublažite bolove
  • Ako imate šavove, budite strpljivi jer će se oni rastvoriti za nešto više od nedelju dana
  • Bolno područje perite normalno pod tušem i nežno ga osušite
  • Jedite puno vlakana i pijte što više tečnosti kako ne biste imali problem sa čvrstom stolicom

Šta ako stvari ne idu kako ste planirali?

Nekada rođenje deteta nije jednostavno i veoma je teško isplanirati ga. Za sva pitanja koja imate u vezi sa porođajem, pitajte doktora jer vam on može pomoći da bolje razumete proces i shvatite šta sve možete da očekujete.
Jovana Jevtić

kieferpix/ Getty Images Plus

još iz kategorije