Pucanje vodenjaka
07.02.2023 Porođaj

Pucanje vodenjaka: Šta je to i šta da radim kada se dogodi?

Svi smo videli pucanje vodenjaka u raznim filmovima gde se to uvek desi u nezgodan čas i uvek bude jako dramatično. No, da li je zaista tako i u stvarnom životu?

Pucanje vodenjaka: šta je vodenjak?

Vodenjak je membrana ispunjena amnionskom tečnošću koja okružuje bebu. Tečnost je malo gušća od obične vode, a ređa od mokrog iscetka koji dobijate tokom trudnoće Dvoslojna membrana je veoma jaka i rastezljiva, pa ne može baš lako da pukne. Vodenjak pripada bebi i sve je kao jedno sa placentom, pupčanom vrpcom i samom bebom. Osim što štiti bebu od udaraca, on takođe daje bebi prostor da se kreće i vežba.

Kako vaša beba raste ona počinje da guta i udiše tečnost. Ta tečnost pomaže njihovim crevima i bubrezima da ostanu zdravi. Vodenjak takođe održava temperaturu u materici i pomaže da se olakša jačina porođajnih kontrakcija za bebu. Što je beba veća (ili su u pitanju blizanci), biće i više tečnosti u vodenjaku.

Pucanje vodenjaka: Kakav je osećaj?

Osećaj koji izaziva pucanje vodenjaka se razlikuje od žene do žene. Ponekad postoji samo malo curenje u membrana i samo male mlaznice vode izlaze. Sa druge, mnoge žene su opisale osećaj kao da je pukla papirna kesa u vama i zatim je izvukao. Dakle, u pitanju je osećaj iznenadnog gubitka pritiska i osećaja da nešto curi. Ponekad pucanje vodenjaka bude tako glasno da mogu da ga čuju i ljudi oko vas.

Šta treba da radim kada mi pukne vodenjak?

Čim osetite da je vodenjak pukao. odmah snažno stisnite mišiće karličnog dan i idite do toaleta kako tečnost ne bi otišla po vašem nameštaju. Stavite uložak jer ćete nastaviti da proizvodite tečnost i nakon pucanja vodenjaka.  Amnionska tečnost je bistra, blago mlečna ili veoma svetlo ružičasta. Takođe miriše drugačije od mokraće kao tečnost sa specifičnim mirisom koji je svež i čak prijatan. Druga stvar koju bi trebalo da uradite je da pozovete babicu ili bolnicu koji će vam savetovati da li treba da još ostanete kući ili da odete u bolnicu. Ako ste zabrinuti da je voda neprijatnog mirisa, obojena ili gubite krv, odmah obavestite porodilište.

Pucanje vodenjaka pre porođaja

Membrane se razvijaju tako da ne pucaju dok za to ne dođe vreme. Ako se pucanje vodenjaka dogodi u vrlo ranoj trudnoći odmah obavestite lekara. To verovatno znači da vam je pokrenut porođaj. Ako vodenjak pukne na kraju trudnoće, a nema kontrakcija, onda su velike šanse da će porođaj početi prirodnim putem u roku od dan – dva. U tom slučaju je beba verovatno dovoljno dobro razvijena da se sama nosi s tim. Većina bolnica nudi indukciju u roku od 24 sata od pucanja vodenjaka zajedno sa antibioticima da bi se smanjio rizik od infekcije. To se dešava jer ako vaš porođaj ne počne, postoji veća šansa za infekciju, ali ako vi budete dobro, vaša beba i dalje može da raste i da se rodi zdrava. Međutim, postoje i druge opcije za indukciju ako kontrakcije ne počnu, pa se obavezno raspitajte pre nego što donesete izbor.

Ukoliko niste sigurni da li vam je pukao vodenjak, vaša babica to može da proveri. To čini tako što će uz vašu dozvolu ubaciti spekulum (mali plastični intrument) u vašu vaginu. To im omogućava da vide vrat vaše materice. Možda ćete biti zamoljeni da kašljete kako biste podstakli vodu da potekne iz materice.

Kada će početi moje kontrakcije?

Početak kontrakcija izaziva amnionska tečnost i tvrdoća bebine glavice na grliću materice. U roku od 72 časa  od momenta pucanja vodenjaka, većina žena će početi porođaj prirodnim putem.

Dakle, pucanje vodenjaka nije toliko dramatično kao u filmovima i ne znači da ćete istog momenta morati da jurite u najbližu bolnicu. U svakom slučaju, za sve nedoumice koje su možda ostale, upitajte svog lekara ili babicu.
Jakub Bakala/GettyImagesPlus

još iz kategorije