Izmlazanje mleka
07.02.2023 Dojenje

Izmlazivanje mleka: Kako da hranite bebu majčinim mlekom iz flašice?

Ako želite da hranite vašu bebu majčinim mlekom ali ne možete ili ne želite da dojite, izmlazanje mleka iz dojke može biti dobro rešenje.

To možete da radite sami ili uz pomoć pumpice koja će vam olakšati svakodnevne aktivnosti i uštedeti vreme. U nastavku saznajte sve o izmlazanju mleka – kako, koliko često i koliko dugo?

Zašto je izmlazanje mleka dobro za bebu?

Postoji mnogo razloga zašto žene biraju izmlazanje mleka, a odluka se često donosi pre nego što se beba rodi. Neke žene su zabrinute zbog dojenja, posebno u javnosti, ali i dalje žele da beba dobije sve prednosti njihovog majčinog mleka. Izbor može biti zasnovan i na medicinskim razlozima (iako je to veoma retko), ali i na čuvanju zaliha mleka za kasniju upotrebu.

Koje su mane izmlazanja mleka?

  • Može da oduzme previše vremena
  • Vaš refleks ispuštanja možda neće biti tako efikasan tokom izmlazivanja. Beba je definitivno najefikasnija u pokretanju refleksa ispuštanja i potrebno vam je dobro ispuštanje da biste dobili veću količinu mleka.
  • Neke žene kažu da se osećaju kao ‘mašina za mleko’ jer to rade često
  • Oduzima vam zadovoljstvo dojenja vaše bebe

Kada početi sa izmlazivanjem mleka?

Izmlazanje mleka možete početi isključivo kada se beba rodi. To je zato što ne proizvodite majčino mleko sve do rođenja. Čim se beba rodi, možete početi, ali je važno da postavite očekivanja o tome koliko će biti efikasno izmlazanje mleka ako prethodno niste dojili.

Koliko često izmlazati mleko?

Kada dojite svoju bebu, vaša količina mleka se zasniva na tome koliko ga beba traži. To jednostavno znači da ćete proizvoditi mleko koje je potrebno bebi, kada to bebi bude potrebno. Vaša proizvodnja mleka se povećava noću zbog hormona prolaktina, tako da će beba instinktivno više hraniti noću jer zna da ima više mleka!

Ako prvo niste uspostavili dojenje, moraćete da imate određenu rutinu za izmlazanje mleka, tako da vaše telo reaguje na „ponudu i potražnju“ – drugim rečima, morate da navedete svoje telo da pomisli da treba da proizvodi mleko kao da dojite vašu bebu.

Beba koja se doji će se hraniti često tokom dana i noći, tako da bi trebalo da izmlazujete mleko najmanje 8-10 puta dnevno u trajanju od najmanje 30 minuta po sesiji – i to iz obe dojke. Ako je moguće, trebalo bi da pokušate što više pred kraj dana i ujutru da biste iskoristili proizvodnju prolaktina.

Koliko dugo treba izmlazati mleko?

Ovo zavisi od toga koliko mleka u tom trenutku imate, ali odvojite najmanje 30 minuta po sesiji. Korišćenje pumpice za izmlazanje mleka omogućiće vam da nastavite sa drugim aktivnostima. Ona se postavlja u vaš grudnjak tako da i dalje možete da šetate okolo ili pazite na svoju bebu umesto da sedite na jednom mestu sve vreme. Pročitajte i ovo: Koliko često treba sterilisati pumpu za izmlazanje? (mojabeba.rs)

Koliko mleka treba da proizvodim?

Kada počnete sa izmlazanjem mleka, može biti teško da ga navedete da teče.

U ranim danima sasvim je normalno da imate samo nekoliko ml odjednom, a kako vaša beba bude starija, prirodno ćete otkriti da se količina mleka povećava i prilagođava kako bi odgovarala povećanom apetitu vaše bebe.

Najvažnije je da budete opušteni jer vaše telo oslobađa mleko uz pomoć hormona oksitocina koji je poznat kao hormon ljubavi. Mnoge žene mogu pomisliti da ne proizvode dovoljno mleka, a u stvari je u pitanju samo kako se osećaju.

Kako mogu proizvesti više mleka?

Prvo i najvažnije: proizvodite mleko od onoga što jedete i pijete – tako da morate paziti na sebe! Trebalo bi da pijete najmanje 2-3 litre tečnosti dnevno i jedete male česte obroke.

Da bismo vam pomogli da oslobodite najviše mleka kroz izmlazanje, postoji nekoliko stvari koje možete isprobati:

  • Budite u istoj prostoriji kao i vaša beba ili barem razmišljajte o njima. Zapamtite, hormon oksitocin koji se oslobađa zbog povezanosti sa vašom bebom pomoći će  mleku da teče.
  • Pijte što više vode tokom dana.
  • Namestite se tako da vam bude udobno i da možete u potpunosti da se opustite.
  • Uverite se da je vaša pumpica pravilno postavljena i pokušajte da podešavate nivo inteziteta dok ne pronađete odgovarajući za vas.

Kada treba da prestanem sa izmlazanjem mleka?

Možete prestati da kad god želite da prestanete da dajete bebi majčino mleko. To može biti iz mnogo razloga, kao što je povratak na posao, bebino odvikavanje ili prosto vaš izbor.

Trebalo bi samo da smanjite učestalost i trajanje sesija pumpanja svakog dana – na primer, ako izmlazujete mleko 8 puta dnevno po 30 minuta, možete da smanjite na  7 puta dnevno po 25 minuta, ili jednostavno izostavite sesiju svakih nekoliko dana.

Ako pokušate da prekinete suviše naglo, vaše telo će i dalje proizvoditi mleko neko vreme i vaše grudi mogu oteći – to može biti bolno i neprijatno. Ali ako morate da prestanete na ovaj način, trebalo bi da izbegavate bilo kakvu stimulaciju dojke i dozvolite mleku da prirodno curi. Za ovu metodu će vam trebati mnogo jastučića za grudi! Otkrivamo: Kako da mi dojenje bude lakše: 7 korisnih sitnica (mojabeba.rs)

 
Miljana Momirović

Pilin_Petunyia/GettyImagesPlus

još iz kategorije