pumpa za izmlazanje
30.01.2023 Dojenje

Koliko često treba sterilisati pumpu za izmlazanje?

Bebe mlađe od godinu dana nemaju jak imuni sistem koji bi ih zaštitio od bakterija. Zbog toga je važno sterilisati svu opremu za hranjenje vaše bebe. Isto tako važno je često sterilisati pumpe za izmlazanje.

Koliko često treba sterilisati pumpu za izmlazanje pitaju se mnoge mame koje se susreću sa novim izazovima u svom životu. Savetuje se sterilisanje svih boca koje se koriste za čuvanje isceđenog majčinog mleka. Predlaže se da se pumpa za izmlazanje sterilizuje nakon svake upotrebe. Kako biste uništili sve bakterije, potrebno je sterilisati pumpu za izmlazanje bar jednom dnevno. Tako bakterije neće moći da zaraze vašu bebu. Preporučeno je da se sterilizacija pumpe za grudi uradi i pre prve upotrebe, odmah nakon što je kupite. Dezinfekcija opreme za bebe, kao što su igračke i flašice pomoći će vam da svoju bebu zaštitite od bakterija. Ukoliko je beba mlađa od tri meseca,  rođena prerano ili ima oslabljen imuni sistem, ovo je posebno bitno. Pre svakog izmlazanja, trebalo bi da temeljno operete ruke sapunom. Nakon pranja, ruke isperite i osušite ih peškirom. Nema potrebe da perete grudi, osim ukoliko ste nanosili kremu ili drugu kozmetiku.

Kako pravilno očistiti pumpu za izmlazanje?

Nakon što ste je koristili, uvek operite opremu za izmlazanje. Obratite pažnju na svaki deo nje – bočice, ventili, štitnici za grudi. Kada sve temeljno operete,  sve delove pumpe za izmlazanje osušite. Ukoliko operete pumpu za mleko odmah nakon korišćenja, pomoći ćete sebi jer se mleko neće osušiti i skoriti na njoj i tako vam otežati sledeće pranje.

Bilo da imate ručnu ili električnu pumpu za grudi, pre svega proverite šta vam poručuje proizvođač. To piše na kutiji u kojoij ste dobili pumpu za izmlazanje.  Neke pumpe za grudi su pogodne za pranje u mašini za pranje sudova, dok neke pumpe moraju da se peru ručno.

  1. Operite ruke.
  2. Napunite posudu toplom vodom i tečnošću, zatim potopite pumpu za izmlazanje u vodu.
  3. Koristite novu četkicu za zube da očistite sve ostatke mleka. Čuvajte tu četkicu samo za održavanje pumpe za dojke. Neke pumpe za grudi dolaze sa četkama, njih takođe perite i koristite za pranje pumpe za izmlazanje.
  4. Isperite sve pod mlazom vode.
  5. Temeljno osušite pumpu za grudi i sve njene delove papirnim ubrusima, zatim ih ostavite na čistoj površini ili kuhinjskom peškiru da se osuši i na vazduhu.
  6. Čuvajte pumpu za izmlazanje u čistoj, suvoj kutiji.

Kako sterilisati pumpu za dojke?

Svaka je pumpa za izmlazanje je drugačija. Iz tog razloga, najbolje je da pročitate uputstvo proizvođača i da vidite koju metodu dezinfekcije pumpe on preporučuje.

Koji su načini za dezinfekciju pumpe za izmlazanje?

Sterilizacija pumpe za izmlazanje u mikrotalasnoj pećnici:

Stavite sve delove pumpe u kesu za dezinfekciju u mikrotalasnoj pećnici ili u mikrotalasni sterilizator.

Sterilizujuća tečnost ili tablete

Postoji rastvor za sterilizaciju hladnom vodom. Ukoliko se odlučite za ovu vrstu sterilizacije pumpe za mleko, uverite se da su svi delovi potopljeni i da nema zarobljenih vazdušnih mehurića. U tome bi bilo najbolje da pumpa za mleko odstoji najmanje 30 minuta. Osim ovoga, možete kupiti i sprej za kućnu dezinfekciju.

Sterilizacija pumpe za izmlazanje u ključaloj vodi

Sve delovi pumpe trebalo bi potopiti u veliku posudu sa vodom. Posudu stavite na šporet i sačekajte da provri. Voda bi trebalo da ključa najmanje pet minuta, a svi delovi pumpe za dojke trebalo bi da ostanu potopljeni.

Pumpa za dojenje: sterilizacija parnim sterilizatorom

Ako za sterilizaciju pumpe za izmlazanje želite da koritsite parni sterilizator, pazite da flašice i štitnici za dojke budu okrenuti prema dole.

UV sterilizatori za pumpe za izmlazanje

Uv sterilizatori dobro su rešenje za dezinfekciju kompleta pumpe za dojke. Prilikom sterilizacije, vaša oprema se može koristiti odmah nakon toga jer će još uvek biti topla.

Pre svakog hranjenja, uverite se da su svi delovi bebine flašice sterilisani. Na taj način, vaša beba će biti sigurna od bakterija.
Jovana Jevtić

Aliseenko/GettyImagesPlus

još iz kategorije