kako prepoznati mastitis
12.05.2022 Dojenje

Kako prepoznati mastitis?

Mastitis ili upala grudi česta je pojava u prvim nedeljama dojenja, dok majka i beba još traže pravi položaj za hranjenje bebe, a dok laktacija nije u potpunosti uspotavljena. Većina žena uspeva da se izbori sa ovim problemima dok su na samom početku, ali kod druge grupe razvija se infekcija koja je izuzetno bolna i mora da se leči pod lekarskim nadzorom. Zato oprez i – primenjujte naše proverene savete!

Simptomi mastitisa

Prvi simptomi za uzbunu trebalo bi da vam budu bolne bradavice. Ako odjednom osećate nelagodnost prilikom dojenja ili izmlazanja, vreme je da se posavetujete sa patronažnom sestrom kako da zalečite nastale ragade na dojkama. Ukoliko ne reagujete na vreme, već za nekoliko sati može se pojaviti napetost, crvenilo i izrazito jak bol u grudima. Mastitis je obično praćen i temepraturom, koja može da bude i viša od 38,5 stepeni C.

Na upalu dojki možete da posumnjate ako:

*grudi su vam otečene i bolne

*pod rukom osetite grudvice na dojkama

*pojavljuje se crvenilo na delu ili čak na celoj dojci

*imate groznicu

*osećate zamor, kao da ćete se razboleti

*temperatura vam prelazi 38 stepeni C.

Ukoliko imate simptome upale grudi, ali još uvek niste dobili temperaturu ili groznicu, možete pokušati sa primenom ovih saveta i kućnim lečenjem. Ukoliko temperatura naglo skoči, odmah se konsultujte sa svojim lekarom ili, ako vam je nedostupan, s patronažnom sestrom.

Uzroci mastitisa

Najčešći uzork mastitisa je zadržavanje mleka u dojkama koje dovodi do infekcije. Ovo se može dogoditi iz nekoliko razloga, a najčešći je da neki od mlečnih kanala postane začepljen, zbog čega se u grudima nakupi određena količina mleka i razvije se jezgro bakterijske upale.

Do upale grudi mogu da dovedu nevidljive ranice na bradavicama, koje su obično posledica lošeg bebinog hvata prilikom sisanja. Menjajte položaje za dojenje dok ne nađete onaj koji omogućava da beba uhvati dojku pravilno. Coktanje i usisavanje vazduha prilikom sisanja jedan su od signala da bebin položaj baš i nije dobar. (Pročitajte i: Kako se rešiti dosadne upale dojki?)

Sklonost mastitisu

Veće šanse da im se grudi upale imaju žene koje su ranije već imale mastitis, kao i one koje imaju problem s velikom proizvodnjom mleka i jakim refleksom otpuštanja. Da biste izbegle komplikacije, važno je da redovno praznite dojke, da ravnomerno praznite obe dojke, kao i da nosite adekvatnu odeću koja vas ne steže. Izbegavajte i spavanje na stomaku, a pojas u automobilu vežite tako da vas ne steže preko grudi. Budite pažljivi čak i kada koristite marame za nošenje beba.

Stres se takođe nalazi na listi okidača koji dovode do mastitisa, kao i zamaranje i forsiranje kojem su mame u prvim nedeljama prilično sklone. Žene pušači imaju daleko veće šanse da obole od mastitisa nego one koje ne puše. Dodatni faktor rizika je i loša ishrana, zato odložite skidanje kilograma za period kad se laktacija ustali i dojenje postane brzo i jednostavno.

Masažama i izmlazanjem protiv mastitisa

Upala grudi može proći uz redovne masaže i izmlazanja, ali ako imate temperaturu ili groznicu, morate se javiti lekaru u roku od 24 sata. On će vam prepisati odgovarajuću terapiju i objasniti kako da se ponašate. (Saznajte i: Noćna mora zvana mastitis)

Najčešće, ako se pridržavate saveta lekara i primenite anitibiotsku terapiju, mastitis će proći za nekoliko dana, bez posledica. Ipak, pratite situaciju i budite disciplinovani, jer čepovi koji se formiraju u upaljenim dojkama mogu da dovedu do stvaranja apcesa. Ovakva stanja rešavaju se isključivo hirurškim putem.
Nestea06/GettyImagesPlus

još iz kategorije