promene na grudima
17.05.2023 Zdravlje i nega

Promene na grudima u trudnoći

Osetljivost grudi može bože biti jedan od najranijih znakova trudnoće. Ovaj osećaj počinje između četvrte i šeste nedelje i traje do kraja prvog tromesečja. Sasvim je normalno da se u trudnoći dogode određene promene na grudima, a sada možete saznati koje i kako da se nosite sa njima.

Promene na grudima u trudnoći

Kao i mnogi drugi simptomi trudnoće, i bolne, natečene i osetljive grudi i bradavice nastaju zbog hormonskih promena koje se događaju u telu. Hormoni estrogen i progesteron povećavaju protok krvi u grudima i izazivaju promene u tkivu dojke kako bi ih pripremili za dojenje. Zbog svega toga možete osetiti da su vaše grudi veće nego ranije, bolne su na dodir i neobično osetljive. Neke žene ovu osetljivost smatraju bolnom, dok neke osećaj porede sa onim pred menstruaciju.

Da li su bolne bradavice znak trudnoće?

U mnogim slučajevima jesu. Neke žene smatraju da je dodir bradavica vrlo neprijatan tokom rane trudnoće. Tegobe su prisutne čak i kada ih dodiruje odeća. Dobra stvar je da je ovo samo privremena promena koja se ponekad može ponoviti. Najveći broj žena oseća olakšanje već na kraju prvog tromesečja, mada se bolne bradavice mogu javiti ponekad i kasnije u trudnoći.

Koje druge promene na grudima možete očekivati u trudnoći?

Grudi se menjaju na mnogo načina kako bi se što bolje pripremile za dojenje. Između ostalog, primetićete:

  • Da su vaše grudi veće nego ranije;
  • Možete osećati svrab dok se vaša koža rasteže, takođe mogu se javiti strije;
  • Možete primetiti vidljivije vene i promene pigmenta;
  • Bradavice će postati tamnije;
  • Curenje iz bradavica: tokom trudnoće dojke proizvode kolostrum – mleko koje ječa imunitet i koje će vaša beba dobiti kada počnete da je dojite;
  • Kvrgave grudi: nekada se kvržice javljaju na grudima kod trudnica, uglavnom su bezopasne, mogu biti ciste ispunjene mlekom, a mogu biti i benigni tumori;

Kako ublažiti bol u grudima u trudnoći?

Najbolje je investirati u nekoliko dobrih, udobnih grudnjaka koji će vašim grudima dati odgovarajuću podršku. Ukoliko vam smetaju sintetički materijali i žice, kupite nekoliko mekih, pamučnih drugnjaka bez šavova u blizini bradavica.

Ukoliko niste primetili nikakve promene na grudima, to je takođe normalno. Nije neophodno da se grudi povećavaju, cure, budu bolne. I bez toga možete imati potpuno zdravu trudnoću i biti jednako spremni za dojenje.
Jovana Jevtić

Prostock-Studio/ Getty Images Plus

još iz kategorije