Briga o zubima kod dece
17.05.2023 Zdravlje deteta

Briga o zubima kod dece: Kada treba da idu kod zubara?

Briga o zubima kod dece je veoma važna i za njihovo opšte zdravlje. Glavni razlog zašto deca gube zube je zbog karijesa, pa je stoga od ključne važnosti dobro održavanje higijene njihovih zuba,

Briga o zubima kod dece: Kako da pomognem detetu?

Jedan od načina da pomognete detetu u sprečavanju izbijanja karijesa jeste da ga naučite da pere zube. Osim toga, ograničite detetu slatku hranu i piće i naravno možete ga voditi na redovne kontrole kod zubara. Čak i bebe mogu da dobiju karijes, posebno ako im se dozvoli da polako sisaju iz bočice sa mlekom ili sa voćnom sokom. Ako su dugo u kontaktu sa zubima, slatka pića bilo koje vrste će izazvati karijes jer se šećer pretvara u kiselinu koja rastvara zubnu gleđ.

Čišćenje zuba

Da biste očistili zube bebi, obrišite ih vlažnom krpom.  Za decu mlađu od dve godine, možete koristiti malu meku četkicu i prati im zube dva puta dnevno koristeći samo vodu (ne i pastu za zube). Zamenite četkicu svako 3 do 4 meseca ili dok se čekinje ne istroše.

Kada dete nauči kako da ispljune pastu, koristite onu koja sarži fluor. U uzrastu od 2. do 5. godine, najbolje je koristiti pastu sa niskim sadržajem fluora. Stavite pastu količinu veličine graška na četkicu i operite detetu zube posle svakog obroka i pre spavanja. Čim vaše dete ima dva zuba koja se dodiruju, počnite da koristite i konac za zube pre pranja.

Do dobi od sedam ili osam godina, vaše dete bi trebalo da je u stanju da pere svoje zube. Možda će im trebati pomoć oko čišćenja zuba koncem dok ne napune 10-11 godina.

Briga o zubima kod dece: Kad treba da idemo kod zubara?

Redovni pregledi pomažu kod toga da dete ustali dobru rutinu kada je u pitanju briga o zubima. To može sprečiti kasnie skupe i bolne probleme.  Počnite da vodite dete stomatologu u roku od 6 meseci prilikom pojavljivanja prvog zuba ili kada navrši godinu dana. Van rutinskih kontrola, vaše dete treba da poseti zubara ako:

  • Primetite mogući stomatološki problem
  • Vaše dete treba da krene da se bavi kontakntim sportovima
  • Primetite tamne mrlje u udubljenjima zuba
  • Primetite da se gornji i donji zubi ne spajaju pravilno u ujednačenom zagrizu

Može li bolest ili lekovi da oštete zube mog deteta?

Dugotrajna bolest ili upotreba nekih lekova mogu da izazovu probleme sa zubima. Ako vaše dete mora da pije lekove za neku hroničnu bolest, dogovorite se sa stomatologom kako da vodite brigu o zubima vašeg deteta.

Dakle, čim ugrabite priliku naučite dete kao da pere zube. U međuvremenu se o tome brinite vi i redovno posećujte stomatologa.
monkeybusinessimages/GettyImagesPlus

još iz kategorije