da li je beba bolesna
25.01.2022 Zdravlje bebe

Da li je beba bolesna?

Da li je beba bolesna? Da li je dobro? Ovo je ključno pitanje za nove roditelje u prvim danima. Kašljucanje, kijanje, podrigivanje… sve su to zvuci koji vam pomažu da pratite razvoje vaše bebe. 

Neki čudni zvuci kojima se vaša tek rođena beba oglašava mogu jako da vas iznenade i zabrinu. Međutim, sve je to u službi prilagođavanja životu izvan sigurnosti materice. Kao roditelj, sasvim je izvesno da ćete reagovati na svaki pokret ili glas, koji beba napravi, što je normalno, baš kao što je normalna i većina glasova koje ona ispusti, što znači da nisu obavezno odraz bolesti ili nelagode. Jednostavno, bebino telo se adaptira na novo okruženje. Evo i šta možete da očekujete u prvim nedeljama bebinog života

Da li je beba bolesna ako…

Plače?

Beba ne plače uvek zato što je nešto muči ili boli, već zbog toga što je to zasad jedini način da komunicira s vama. Tokom vremena ćete naučiti da tumačite njen plač i kako treba da reagujete na njega. Plač može da znači da je beba gladna, da je potrebno menjati pelenu, da želi da je uzmete u naručje, ili da je bolesna.

Vaše novorođenče će istovremeno ispuštati pravu „simfoniju” različitih glasova – obično vrlo visoke frekvencije – što je sasvim normalna pojava, zbog koje ne treba da brinete.

Podriguje?

Podrigivanje je posledica progutanog vazduha tokom podoja. Zato je važno da nakon sisanja, ili ispijanja mleka iz flašice, držite bebu u naručju, sa glavicom na vašem ramenu, da biste je stimulisali da podrigne i oslobodi se vazduha zarobljenog u probavnom traktu.

Stenje?

Ovi zvuci su normalni i nisu znak da bebu muči zatvor. Pravi znak opstipacije je zrnasta stolica u maloj količini. Pustite bebu da sama nauči kako njeno telo funkcioniše – stenjanje će s vremenom prestati. (Saznajte: Šta kada beba teško kaki?)

Štuca?

Štucanje je rezultat kontrakcija dijafragme kod bebe, što je nevoljna radnja. Kada beba udahne vazduh, dijafragma se povlači nadole, što omogućava priliv vazduha u pluća. Kada beba izdahne vazduh, dijafragma se relaksira, a vazduh se vraća iz pluća kroz nos i usta. No, tokom sisanja, bebe često progutaju vazduh, što nadražuje dijafragmu. Kada se to desi, dijafragma se naglo potiskuje, zbog čega beba naglo uvuče vazduh u grlo. A kad nagli priliv vazduha aktivira glasne žice, dolazi do štucanja. Ipak, bebama uopšte ne smeta štucanje i nema nikakve potrebe da pokušavate da ga zaustavite.

Nepravilno diše?

Nemojte da se brinete ako prvim danima bebinog života primetite da je njeno disanje neravnomerno. Ritam disanja može da varira i da se ubrzava, naročito kada je beba uzbuđena, ili posle dojenja. Međutim, ako beba pomodri, ili ima dužih prekid disanja, odmah se obratite lekaru!

Kija?

Kijanje se takođe često javlja kod novorođenčadi i nije posledica prehlade, infekcije ili alergije. Ova pojava je posledica prirodnog refleksa kod malih beba. (Naučite: Toaleta nosa: Kako se bebi čisti nos?)

Šmrca?

Novorođenče obično mnogo šmrca. To se dešava zbog toga što diše kroz nos, a disajni putevi su još uvek uski i nerazvijeni, pa manja količina nazalnih tečnosti ili mukusa može da izazove zvučno disanje, ili šmrcanje, čak i kad dete nije prehlađeno. Ova pojava je apsolutno normalna, čak i kad vam na početku deluje zabrinjavajuće. Beba šmrca i kada je zdrava. 
Tutye/GettyImagesPlus

još iz kategorije