30.08.2014 Trudnoća

Prednosti 3D i 4D ultrazvuka

U današnje vreme trudnoća ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda, a sve više roditelja odlučuje se za pregled na 3D odnosno 4D ultrazvučnom aparatu. Reč je o aparatima koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta.

gty_pregnancy_ultrasound_ll_130306_wmain

Roditeljima se dopada što se na ekranu prikazuje figura bebice koja može da se gleda iz bilo kojeg ugla. U određenim situacijama ovaj pregled znatno olakšava analizu spoljašnjeg izgleda ploda, u bilo kojem periodu trudnoće. Prednost ovih aparata jeste i snimanje određenih detalja koji kasnije mogu da se analiziraju u tri dimenzije i bez prisustva pacijentkinje.

Koje su prednosti 3D i 4D ultrazvuka?

Kada se spomene ultrazvučni pregled prva asocijacija jeste takozvani “2D ultrazvučni aparat”. Ovaj aparat takođe koristi ultrazvučne talase za dobijanje dvodimenzionalne slike bebe. Lekari takođe mogu videti bebinu glavicu, telo, noge, a ukoliko se beba “lepo” namestila, čak i pol. Ipak, za majku je to obična slika, a mnoge od njih ne mogu da razaznaju šta je šta. U nekim slučajevima 2D ultrazvučnim aparatom može se dobiti slika lica bebe, ali ne potpuno jasna. Ova vrsta ultrazvuka se primenjuje da bi se odredila veličina bebe i gestacijska starost trudnoće, kao i da bi se ustanovio potencijalni problem.

Po kom principu radi?

4D ultrazvuk je mnogo naprednija tehnologija. Doduše, princip rada je isti odnosno ultrzvučni talasi struje kroz stomak i eho se vraća nazad. Ipak, pošto je tehnika veoma napredovala, 4D ultrazvuk skuplja slike brže i daje ih mnogo jasnije, skoro kao trodimenzionalni snimak. Uz pomoć ovog aparata lekari, ali i mame i tate mogu da posmatraju bebine pokrete. 3D ultrazvuk, radi na istom principu, ali daje samo sliku, a ne i video snimak.

Ko je razvio ovu tehniku?

Interesantno je da se 3D tehnika razvijala godinama. Tom Braun, inženjer iz Glazgova je kreirao prvi 3D ultrazvuk još davne 1976 godine. Poslednju deceniju razvoj od 3D do 4D ultrazvuka se ubrzao i to uglavnom zahvaljujući modernoj komputerskoj tehnologiji. Slika 3D ultrazvuka može imati bilo koju boju, ali je u većini slučajeva data zlatnožuta jer je izgledom najprijatnija.

Koja je razlika između 2D i 4D ultrazvuka?

U poređenju sa tradicionalnim 2D ultrazvukom, 4D zapravo daje mnogo jasniju sliku o tome šta se dešava sa bebom dok je u materici. Roditelji mogu da vide svoju bebu u najsitnijom detaljima. Ovo se posebno odnosi na kasnije faze trudnoće kada je fetus sve više sličan budućem novorođenčetu. Neverovatno ali istinito sa 3D i 4D ultrazvukom roditelji mogu da vide osmeh bebe, mahanje, sisanje palca, češkanje. Ovaj UZ daje slike u boji koje mogu da se snimaju na cd ili dvd.

Zašto je 4D dobar za trudnoću?

4D ultrazvuk je dobar svog tehnološkog dostignuća koji omogućava prikaz nerođene bebe do neverovatno preciznih detalja. Na taj način par može da vidi sliku svoje bebe putem video snimka fetusa u materici. Mnogi roditelji su iznenađeni pokretima fetusa koji su veoma nalik pokretima tek rođene bebe.

Šta se sa njim može videti?

Činjenica da se slika bebe može videti mnogo jasnije i realnije čini ovaj ultrazvuk dragocenim i neophodnim. Lekari su primetili da kada majka uspostavi vezu sa svojom još nerođenom bebom više vodi računa o sebi i o bebi. Primenom 4D ultrazvuka u trudnoći, beba se vidi mnogo jasnije, a posebno noge, lice, prsti, stopala i ruke.

Da li je bezbedan?

Uprkos različitim studijama u poslednjih 30 godina, nije dokazana štetnost ultrazvuka ni za bebu ni za majku.

Koje su još prednosti?

Zahvaljujući naučnim dostignućima omogućena je bolja procena težine bebe, kao i kontrola njenih vaskularnih karakteristika. Recimo, za maligni tumor u neovaskularizaciji obično se stvaraju brojni krvni sudovi koji se nepravilno granaju. 3D tehnikom omogućen je novi način da se uvidi pojava i način grananja krvnih sudova, što je potencijalno velika dobit i za lekare i za roditelje.

Izvor: bebac.com, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije