HORMON hCG
15.05.2023 Zdravlje i nega

Šta je hCG i koji su njegovi nivoi u trudnoći?

U piranju je hormon koji telo proizvodi u trudnići. Ova tri slova znače „horionski gonadotropin“, a telo ga proizvodi nakon što se jaje oplodi i zakači za matericu.  Ćelije koje će kasnije formirati placentu počinju da proizvode hCG.

Šta je hCG?

Najčešće, hCG je prvi pokazatelj trudnoće. Hormon se otkriva testom iz krvi ili urina, 10-15 dana nakon začeća.  Način za izračunavanje dana začeća računa je da dodate dve nedelje od prvog dana vaše poslednje menstruacije. Test može biti lažno negativan ukoliko ste ga uradili prerano ili ukoliko vam je urin vrlo razblažen.  Ukoliko ste trudni. hCG će sigurno biti prisutan u urinu. Sačekajte nekoliko dana i uradite test ponovo, najbolje ujutru.

U ranoj trudnoći, nivo hCG-a se obično udvostručuje na svaka dva do tri dana, a vrhunac se obično dostiže između osme i četrnaeste nedelje od začeća.  Posle toga, oni opadaju.  Iako neuobičajeno, nivoi hCG-a mogu opadati, pa zatim opet rastu. Opadajući hCG nivoi mogu signalizirati pobačaj, a ponekad se mogu povratiti i trudnoća može teći normalno.

Šta znače nivoi hCG-a u trudnoći?

Nivo hCG-a u bilo kom trenutku trudnoće ne znači mnogo. Iako postoje prosečni rasponi nivoa hCG-a u različitim fazama, oni mogu drastično varirtati od žene do žene, ali i od trudnoće do trudniće. I kada su vaši nivoi ovog hormona izvan normale, to ne znači da vaša trudnoća nije zdrava.

Ono što je najvažnije je da se nivoi hCG-a povećaju tokom rane trudnoće. Ukoliko oni ne nastave brzo da rastu tokom prvih nekoliko nedelja ili ukoliko počnu da opadaju, to može biti problem poput vanmaterične trudnoće ili pobačaja. Visoki nivoi ovog hormona mogu značiti da nosite blizance.

U toku trudnoće najčešće nećete ni znati koji su vaši novoti hCG-a, ali ukoliko doktor ima sumnje da trudnoća slabo napreduje, može uraditi testove krvi za hCG. Ovakvi testovi rade se u razmaku od nekoliko dana i govore vašem lekaru da li se hCG hormon kreće u pravom smeru.

Nizak nivo ovog hormona

Niski nivoi hCG mogu biti uzrokovani:

  • pogrešnim računanjem termina: doktori se uglavnom oslanjaju na gesticidnu starost vaše bebe i datum porođaja računaju na osnovu datuma vaše poslednje menstruacije. Međutim, ovakav proračun može dati pogrešan rezultat. Ukoliko se začeće desilo kasnije nego što je doktor to odredio, nivo hCG-a može biti niži od očekivanog.
  • pobačaj: ukoliko nivo hCG-a ne raste tokom rane trudnoće ili počne da opada, to može značiti da ste doživeli ili da ćete doživeti pobačaj.
  • oštećena jajna ćelija: ovo se dešava kada se oplođena jajna ćelija implantira u matericu, ali se nikada ne razvije u embrion.
  • vanmaterična trudnoća: u pitanju je retko, ali opasno stanje u kome se oplođeno jaje implementira u jajovod umesto u matericu.  Obično ga prate simptomi poput bola i vaginalnih mrlja.Jovana Jevtić

PeopleImages/GettyImagesPlus

još iz kategorije