Blizanci u stomaku

Blizanačka trudnoća: Kako se razvijaju blizanci u stomaku?

Ako iščekujete blizance, onda ste sigurno jako uzbuđeni. Postaćete majka dvoje (ili više) dece odjednom. Međutim, pošto nosite više beba, sigurno vas interesuje kako se razvijaju blizanci u stomaku.

Kako se razvijaju blizanci su stomaku?

Neidentični blizanci se razvijaju iz dve oplođene jajne ćelije. Do 6. nedelje njihova srca kucaju, a sa 8 nedelja počinju da se razvijaju njihovi glavni organi. Sa 12. nedelja njihova lica dobijaju oblik, a s a16. polni organi su očigledni. Sa 24 nedelje počinj uda skladište masti i rade na stvaranju krvnih zrnaca. Do 36. nedelje svi sistemi tela funkcionišu i to je obično vreme kada se oni rađaju.

Blizanci u stomaku: 3. nedelja trudnoće

Neidentični blizanci su najčešći slučaj. Svaka beba raste iz posebnog oplođenog jajeta i svaka ima svoju placentu i amnionsku kesu. Do treće nedelje, svako oplođeno jaje se razvija u kuglu od nekoliko stotina ćelija koja se zariva u sluzokožu materice. Pošto imaju različite hromozome, blizanci mogu, ali ne moraju biti istog pola.

Sa druge strane, ako imate identične blizance to znači da je jedno jaje oplođeno i podeljeno na dva. Oni će deliti placentu, ali mogu imati sopstvenu amnionsku kesu. Pošto imaju iste hromozome oni će izgledati slični i biti istog pola.

4. nedelja trudnoće

Blizanci u stomaku su sada embrioni. Oni su sačinjeni od dva sloja ćelija iz kojih će se razviti svi organi. Embrionalna faza je ona u kojoj se formiraju svi organi i kritične strukture tela. Rastu pupoljci koji će biti ruke i noge i formira se srce. Do sledeće nedelje će svaki embrion imati amnionsku kesicu i placentu.

8. nedelja trudnoće

Vaši blizanci do sada imaju ruke i noge koje se savijaju. Formiraju se njihovi prsti na rukama i nogama, kao i polni organi. Srca kucaju, a krv prolazi kroz glavne krvne sudove. Počela je da im se formira kičmena moždina, a nervne ćelije u njihovom mozgu se granaju. Vaše bebe su sad fetusi.

12. nedelja trudnoće

Vaši blizanci ssada mogu da stisnu pesnice i razvijaju se njihovi jedinstveni otisci na prstima. Lica takođe počinju da dobijaju oblik, a tkivo počinje da se stvrdnjava u kost. Pojavljuju se zatvoreni kapci i zubni pupoljci koji su pustili korenje u desnima.

Blizanci u stomaku:16. nedelja trudnoće

Na glavama beba se razvija fina kosa koja se naziva lanugo, a njihova koža je skoro providna. Umeju da prave grimasu i da sisaju. Moći ćete da vidite njihove polne organe tokom ultrazvuka.

20. nedelja trudnoće

Blizanci u stomaku sada imaju uši. Takođe, da bi se zaštitila njihova koža od potapanja u amnionsku tečnost, razvija se masna bela prevlaka koja se naziva verniks. Formiraju se obrve i trepavice. Mekonijum – koji se sastoji od digestivnog sekreta, izbačenih ćelija i progutane amnionske tečnosti – skuplja se u njihovim crevima i biće spremno za pražnjenje nakon rođenja. Možda ćete primetiti da postaju aktivniji.

24. nedelja trudnoće

Koža vaših beba je sada crvena i naborana. Počinju da skladište masnoću, a njihovi donji disajni putevi se razvijaju.Rastu im dlake na glavi. Koštana srž je počela da stvara krvna zrnca. Testisi će se spustiti u skrotum dečaka, a jajne ćelije ispunjavaju jajnike devojčica. Bebe će možda reagovati kretanjem na zvukove.

28. nedelja trudnoće

Mozak blizanaca se ubrzano razvija. Iako većinu vremena spavaju, mogu da otvore kapke koji sada imaju trepavice. Mogu se čak i okrenuti ka svetlu. Slojevi masti se nakupljaju ispod njihove kože i izglađuju je. Mogu da prave pokrete hvatanja i da sisaju prste, a vi ćete možda osetiti i kako štucaju.

32. nedelja trudnoće

Blizanci u stomaku brzo rastu i nastavljaju da se debljaju. Njihove kosti su formirane, ali su i dalje meke. Oni vežbaju ritmično disanje, pomerajući amnionsku tečnost u i iz pluća kako bi im pomogli da se razviju. Već su im izrasli i nokti. Njihove lobanje ostaju meke, ali druge kosti očvršćavaju.

Blizanci u stomaku: 36. nedelja trudnoće

Prosečna gestacijska starost za blizance pri rođenju je 36. nedelja. Njihova pluća su dobro razvijena do 34. nedelje, a svi sistemi tela sada funkcionišu. Oni provode nekoliko poslednjih nedelja u stvaranju masnih naslaga. Verniks se zgušnjava, a telesna mast se povećava. Bebe su spremne za svet.

Redovnim lekarskim pregledima ćete verovatno ispratiti ove promene blizanaca u stomaku. Pripremite se za duplu sreću, jer ona uskoro stiže.
katrinaelena/GettyImagesPlus

još iz kategorije