14.04.2016 Trudnoća

Blizanačka trudnoća – od začeća do porođaja

Nekada smatrana božanskim delom, multifetalna trudnoća zahteva pojačan oprez, kako lekara, tako i trudnica…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Multifetalnom se naziva ona trudnoća kada se u materici razvija više od jednog ploda. Najčešće se radi o blizanačkim trudnoćama, ređi su slučajevi sa tri ili više ploda. Ovakva trudnoća ima svoje zakonitosti, način nastanka, razvoj, uticaj na zdravlje majke, ali i na plodove koji se razvijaju u zajedničkoj sredini.

Jednojajčani i dvojajčani blizanci

– Blizance, prema načinu embriološkog nastanka, delimo na monozigotne (jednojajčane) koji nastaju oplođenjem i kasnijim deljenjem jedne jajne ćelije, i dizigotne (dvojajčane) koje nastaju od dve jajne ćelije – objašnjava dr Zoran Maričić, specijalista ginekologije i akušerstva Opšte bolnice MediGroup.

– Blizanci različitog pola su uvek dizigotni, dok oni istog pola mogu biti i monozigotni i dizigotni.Takođe, blizance delimo i prema horionicitetu odnosno broju posteljica. Dizgotni blizanci uvek imaju dve posteljice i dva amniona i nastaju kada se oplođena jajna ćelija podelu unutar perioda od nultog do trećeg dana. Njih je procentualno oko 20 do 30 odsto. Monohorionski diamnionski blizanci učestvuju sa oko 70 odsto ukupnog broja monozigotnih blizanaca i nastaju deljenjem jajne ćelije unutar 4 do 8 dana nakon oplođenja. Najređi, monohoionski i monoamnionski blizanci, nastaju kada se oplođena jajna ćelija deli od 8 do 15 dana nakon olpođenja – ističe Maričić.

– Uzrok nastajanja monozigotnih blizanačkih trudnoća nije jasan. Za dizigotne se smatra da im je uzrok povišeni nivo ljudskog gonadotropina. Sa godinama majke, zahvaljujući lučenju hormona koji podstiču ovulaciju, broj blizanačkih trudnoča raste – kaže dr Maričić.

Takođe, planiranje porodice kroz postupak vantelesne oplodnje povećava verovatnoću nastanka multifetalnih trudnoća. Sa većim brojem vraćenih embriona u toku ovog postupka, povećava se i verovatnoća trudnoće sa više plodova. Broj plodova u ovakvoj trudnoći moguće je regulisati postupkom embrionalne redukcije kada se iz materice, posebnom procedurom, uklanja jedan ili više plodova.

Povećan oprez

Multifetalna trudnoća, kako napominje naš sagovornik, zahteva redovno ambulantno ili bolničko praćenje.
– Ukoliko se radi o blizanačkoj trudnoći najčešće je neophodno da pacijentkinja svake tri nedelje dolazi na ambulantne preglede koji se sastoje iz kliničkog, ginekološkog i ultrazvučnog pregleda. Svrha ovih pregleda je da se na vreme uoče moguće komplikacije po zdravlje majke ili plodova. Komplikacije su rezultat drastičnijih promena u fiziologiji blizanačke trudnoće. Ne samo da je materica veće zapremine, veća je i zapremina cirkulišuće krvi, a samim tim i minutni volumen srčane pumpe majke. Takođe, subjektivne tegobe u vidu mučnine, povraćanja i povećanja telesne težine se teže podnose – tvrdi dr Maričić.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije