Opuštenost je ključ lakšeg i bržeg porođaja

Posle radnog dana u porodilištu i desetak porođaja, glavna sestra porođajne sale novosadske Betanije, skinula je rukavice i uniformu ali nije prestala sa radom. Babica Mirjana Voratović došla je u na predavanje da bi nove trudnice pripremila na sve ono što ih čeka u porodilištu. 

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Predavanje je izazvalo veliko interesovanje, sala je bila prepuna, a babica je uspela da odgovori na svako pitanje trudnica. Pridružio nam se i mali Vuk, jedan od onih 8.000 beba koje je Mira dočekala u svojim rukama.
Kako olakšati porođaj?
Mora da boli ali se izdrži. Važno je disanje, dobra saradnja sa babicom ali i odmor između kontrakcija. Ako se ne opustite dovoljno, ako stegnete mišiće karlice, ne dozvoljavate bebi da izađe. Samo 50% trudnica se u potpunosti opusti, a one se najlakše porode.
Zalažem se za to da trudnice slušaju odgovarajuću muziku na porođaju. Jednom prilikom me je jedna popadija zamolila da u toku porođaja sluša duhovnu muziku. Stavila je slušalice, sve vreme samo ćutala i porodila se za 4 sata. Pronađite svoj način za opuštanje jer tako ćete najbolje pomoći i sebi i bebi.
Šta mislite da li je bebi lakše nego vama? Ne. Teže joj je. Ona mora da prođe kroz uzan kanal i za nju je to ogroman posao. Ne otežavajte joj. Ako se vi ne odmarate ne može ni beba da se odmori u pauzama između kontrakcija.
Od prve kontrakcije beba vam govori šta treba da radite. Samo slušajte sebe i svoju bebu.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije