Nova pravila u EU: Manje šećera u hrani za decu

Sa 393 glasa za i 303 glasa protiv – Evropski parlament odbio je najnoviji nacrt zakona Evropske unije koji se tiče dečje hrane, a prema kojem bi se proizvođačima omogućila dalja proizvodnja hrane s visokim udelom šećera i stavljanje na tržište hrane koju mogu konzumirati bebe sa četiri meseca starosti.

Guliver/Getty

 Članovi Evropske komisije sada treba da donesu novi nacrt koji će se držati tačno zacrtanih smernica Svetske zdravstvene organizacije, a prema kojima dečja hrana ne sme više da ima tako veliki udeo šećera niti više može da se proizvodi ishrana namenjena bebama mlađima od četiri meseca.
Članovi Evropske komisije, koji su inače produžena ruka Evropskog parlamenta za civilna pitanja, smatraju da bi bebe do šest meseci starosti trebalo da se hrane isključivo majčinim mlekom ili adaptiranim, što je i preporuka SZO i UNICEF-a.
Kit Tejlor, član britanske zelene stranke UK Green MEP prozvao je dan donošenja odluke danom podizanja svesnosti o zdravlju dece jer je „već postalo nemoguće to što je deci širom sveta dozvoljena ishrana s prekomernom količinom šećera što je značajno uticalo i na povećanje broja gojazne dece u svetu“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije