19.08.2015 Začeće

Naporan rad smanjuje šanse za začeće

Žene koje rade više od 40 sati nedeljno ili čiji posao uključuje svakodnevno podizanje teških predmeta imaju manje šanse za dobijanje potomstva, navode američki naučnici.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

U istraživanju je učestvovalo 1.739 ispitanica koje su pokušavale da ostanu u drugom stanju. Šesnaest odsto njih nije uspelo da to postigne u periodu od 12 meseci, a pet odsto njih ni nakon dve godine, piše „News.com.au“.

Pokazalo se da žene koje rade više od 40 sati nedeljno imaju 20 odsto manje šanse da se ostvare kao majke u poređenju sa ženama koje rade manje od toga, a pomeranje i podizanje predmeta koji teže najmanje 11 kilograma produžavalo je vreme potrebno za začeće za najmanje 50 odsto.

Veza između učestalosti noćnih smena ili trajanja rotacije i odloženog začeća nije otkrivena, navode naučnici sa fakulteta javnog zdravlja Harvard u Bostonu.

Kao jedan od mogućih uzroka navodi se fizička iscrpljenost koja slabi ženski organizam, ali i izaziva smanjenje učestalosti seksualnih odnosa.

Lekari savetuju održavanje optimalne telesne težine, redovnu fizičku aktivnost, izbegavanje pušenja i stresa, kao i korišćenje uređaja za praćenje plodnih dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije