28.12.2014 Začeće

Saveti koji vam mogu pomoći da zatrudnite

Mnogi parovi imaju problem sa začećem deteta. Oni koji već neko vreme ne uspevaju da na svet donesu bebu, često postaju frustrirani i depresivni jer koliko god se trudili i kakve god savete isprobali, ništa im ne pomaže.

Ipak, ima dosta prirodnih stvari koje mogu pomoći u procesu začeća. Za ove savete nije medicinski dokazano da pomažu svima, ali će možda baš vama pomoći.

Na prvom mestu je da vi i vaš partner prestanete da pušiti. Studije su dokazale da muškarci pušači imaju 17 posto manje spermatozoida od nepušača. Pušenje umanjuje i kvalitet spermatozoida. I za žena je pušenje štetno jer produžuje vreme začeća, ali povećava i šanse za potpunu neplodnost.

Još jedan važan faktor koji negativno utiče na plodnost je stres. Mnoge studije su dokazalo da se smanjenjem stresa povećava plodnost. Puno žena je lakše ostalo u drugom stanju samo zato što su naučile kako da se pravilno opuste. Iako je neplodnost vrlo stresna, probajte da vreme tokom kog pokušavate da zatrudnite doživljavate kao radosno iskustvo za koje treba vremena. Naučite kako da se nosite sa svakodnevnim stresom jer je to možda put do vaše trudnoće.

Ishrana je takođe vrlo važna. Mnogi parovi koji imaju probleme sa začećem se ne hrane pravilno. Važno je shvatiti da iako se vi osećate zdravo, možda to zapravo nije tako Jedite više svežeg voća i povrća jer bi to moglo dovesti do najsretnijeg trenutka vašeg života. Muškarci bi trebali povećati unos vitamina C i E jer pomažu kod povećanja broja spermatozoida i njihove pokretljivosti. Kod žena je prekomerna težina velika prepreka kod željene trudnoće i to je u stvari najčešći uzrok nepolodnosti. Ako izgubite samo 5 posto vaše težine, povećaćete plodnost.

Još nekoliko saveta:

Posetite svog lekara i ginekologa pre nego što se odlučite na trudnoću. Skrivene polne bolesti i infekcije mogu otežati začeće.

Imajte seksualne odnose bar tri puta nedeljno. Nema svaka žena menstrualni ciklus koji traje 28 dana, pa je teško predvideti ovulaciju. Zbog toga trebate voditi ljubav bar tri puta nedeljno kako ne bi preskočili savršen trenutak za začeće.

Odreknite se kofeina jer konzumiranje više od jedne šoljice kafe na dan može odgoditi vašu trudnoću.

Neka vaš partner nosi široko donje rublje. Široko donje rublje i udobne pantalone ne zagrevaju testise i ne pritiskaju ih uz telo.

Vodite računa o menstrualnom ciklusu svakog meseca, jer ćete tako najlakše moći da izračunate svoje plodne dane. Počnite da vodite kalendar u kome ćete beležiti bazalnu temperaturu. Kad vam se temperatura lagano podigne, tada ovulirate. Temperaturu je najbolje meriti svakog jutra, pre nego što ustanete iz kreveta.

Izvor: zena.hr
Foto: Foto: FreeDigitalPhotos/Stuart Miles

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije