termin ovulacije
22.05.2023 Začeće

Zašto termin ovulacije može biti zbunjujuć?

Svi koji pokušavaju da dobiju bebu, verovatno su već naučili dve važne činjenice: da je trudnoća najverovatnija oko ovulacije i da nije lako odrediti termin ovulacije. Ovulacija se ne dešava uvek u tačno vreme, posebno u slučaju da nemate standardni ciklus od 28 dana. Saznajte zašto je termin ovulacije ponekad zbunjujuć!

Zašto termin ovulacije može biti zbunjujuć?

Vaš menstrualni ciklus ima četiri faze: menstrualnu, folikularnu, ovulacionu i lutealnu.  Menstrualna faza je faza u kojoj počinje vaš menstrualni ciklus, odnosno, prvi dan menstruacije. Pošto vaše telo nije zatrudnelo tokom poslednjeg ciklusa, ono odbacuje sluznicu materice, zajedno sa krvlju i sluzom.  Folikularna faza je faza u kojoj jajne ćelije rastu unutar vrećice ispunjene tečnošću koja se zove folikul. Jedna jajna ćelija koja je najpotpunije razvije će ovulirati u sledećoj fazi.

U fazi ovulacije jajnik oslobađa jedno zrelo jaje u jajovod. Jaje preživi samo od 12 do 24 sata u reproduktivnom traktu. Međutim, sperma u jajovodu ostaje i do 5 dana, što znači da osoba ima najveću verovatnoću da zatrudni na dan ovulacije, ili do pet dana pre toga. Retko se dešava da telo oslobodi više od jednog jajeta, tako nastaju blizanačke trudnoće.

Lutealna faza: ako je spermatozoid oplodio jaje, ono se vezuje za sluzokožu materice i formira trudnoću, Ukoliko se to nije desilo, jaje se ponovo apsorbuje u sluzokožu materice  a onda se izlučujje menstruacijom. Ova faza traje od ovulacije do sledeće menstruacije ili pozitivnog testa na trudniću. Ova faza je otprilike duga dve nedelje.

Kako izračunati dan ovulacije?

Lutealna faza traje, generalno, oko 14 dana. Ovaj deo ciklusa je stabilan i možemo predvideti kada će se desiti ovulacija oduzimanjem 14 dana od poslednje menstruacije. Dakle, ovulaciju možete očekivati 14 dana pre početka sledeće menstruacije.

Na primer, u normalnom ciklusu koji traje 28 dana, ovulacija se događa oko 14. dana. Ako ciklus traje 27 dana, ovulacija će se javiti oko 13. dana. Ukoliko ciklus taje 30 dana, ovulacija će se dogoditi 16. dana. Ukoliko nemate dosledan ciklus, period ovulacije će se pomerati.

Termin ovulacije može biti nepredvidiv, a ovaj koncept nije uvek tačan. Mnogo je metoda koje pomažu ženama da izračunaju kada su njihovi plodni dani. To uključuje komplete za predviđanje ovulacije, monitore plodnosti, očitavanja telesne temperature, praćenje cervikalne sluzi i još mnogo toga.

Normalan menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana, a ako primećujete da su vaše menstruacije neredovne, to može biti znak da ne ovulirate redovno. U tom slučaju najbolje je posetiti ginekoliga.
Jovana Jevtić

Doucefleur/Getty Images Plus

još iz kategorije