03.06.2014 Začeće

Naučnici otkrili tajnu neplodnosti

Na internetskim stranicama časopisa Nature objavljeni su rezultati prema kojima je konačno pronađen dugo traženi protein plodnosti koji omogućuje spermiju da se usidri na površini jajašca kako bi ga oplodio. Otkriće je ujedno i važan korak u razumevanju procesa koji omogućuje začeće, a u doglednoj budućnosti trebalo bi omogućiti razvoj novih oblika kontracepcije i lečenja neplodnosti.

trudnica

Koordinator istraživanja Gevin Rajt iz Wellcome Trust Sanger Instituta u Velikoj Britaniji i njegove kolege tragali su za partnerom proteina Izumo1 koji je otkriven 2005. godine na površini stanica spermija i koji se veže uz jajašce, ali nisu znali da se protein na jajnoj stanici vezuje za Izumo1.

Rajt funkcionisanje ove tehnike uspoređuje s trakama na čičak. ‘Svaka pojedina kukica slabo se povezuje, međutim kada ih ima celo mnoštvo, čak i najslabije interakcije postaju stabilne pa se mogu otkriti’, objasnio je.
Ovom metodom tim je otkrio receptor koji je nazvao Juno prema rimskoj boginji plodnosti, baš kao što je Izumo1 nazvan prema japanskom simbolu reprodukcije. Istraživanje je pokazalo da Juno postoji kod svih sisavaca, uključujući i ljude te da se bez njega jajne stanice i spermiji ne mogu povezati. Rezultati su otkrili da protein ima još jednu funkciju – da onemogući spajanje drugog spermija nakon što je stanica već oplođena.

Naime, Juno nestaje s površine jajašca u roku od 30 do 45 minuta nakon oplodnje. Rajt smatra da bi se ovo otkriće odmah moglo početi koristiti u lečenju neplodnosti.
Žene koje imaju problema s neplodnošću mogle bi testirati proteine na svojim jajnim stanicama. Ako se pokaže da im nedostaje protein Juno ili da on ima neki defekt, mogle bi isprobati tehniku intracitoplamičkog ubrizgavanja spermija u kojoj se jedan spermij ubacuje u jajnu stanicu.

Međutim, još uvek se ne zna broj žena na koje bi ovo istraživanje moglo pozitivno utjecati jer protein Juno još nije proučen u odnosu na plodnost.

Izvor: www.pitajmamu.hr
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije