Molarna trudnoća
21.05.2023 Trudnoća

Molarna trudnoća: Simptomi i lečenje

Molarna trudnoća je događa rano u trudnoći, nakon oplodnje. Ima nekoliko simptoma i postoji nekoliko načina na koje je moguće izlečenje. Evo o čemu se radi.

Šta je molarna trudnoća?

Molarna trudnoća podrazumeva da se ćelije koje formiraju placentu ne razvijaju pravilno i nisu u stanju da podrže embrion što kasnije dovodi gubitka trudnoće. Tačnije, ćelije koje bi normalno formirale posteljicu se razviju u masu cista i čine izraslinu u materici. Delimična molarna trudnoća znači da je embrion počeo da se razvija, a potpuna molarna trudnoća znači da nema embriona ili placentnog tkiva.

Kolike su šanse da imam molarnu trudnoću?

Molarne trudnoće su veoma retke. Međutim, imate veće šanse za molarnu trudnoću:

 • Ako imate manje od 20 ili više od 35 godina,
 • Ako ste imali već jednu molarnu trudnoću.
 • Ako ste imali dva ili više pobačaja
 • Ako ste imali probleme sa neplodnošću
 • Ako imate nizak nivo karotena i životinjskih masti u ishrani

Zašto dolazi do molarne trudnoće?

Ovakva trudnoća se događa kada postoje određeni problemi sa hromozomima u oplođenom jajetu pri začeću. U normalnoj trudnoći, oplođeno jaje sadrži 23 hromozoma od oca i isto toliko od majke. U molarnoj trudnoći postoje dva seta hromozoma od oca.

Vrste molarne trudnoće?

Postoji potpuna molarna trudnoća kada jaje sadrži dupli set hromozoma od oca, a nijedan od majke. Jaje se razvija u izraslinu bez embriona, amnionske kese ili bilo kakvog normalnog placentnog tkiva. Umesto toga, placenta formira masu cista koje izgledaju kao grozd grožđa.

Delimična molarna trudnoća se događa kada jaje ima normalan skup hromozoma od majke i dupli set od oca. Tada jaje ima 69 hromozoma umesto 46. U ovakvoj trudnoći može postojati nešto ispravnog placentnog tkiva u grupi abnormalnog tkiva. Embrion počinje da se razvija, pa je moguće postojanje normalnog placentnog tkiva ili amnionske kese. Međutim, čak i kada se stvori fetus, anatomija fetusa je toliko abnormalna da ne može da preživi.

Molarna trudnoća: Simptomi

Najčešći simptom molarne trudnoće jesu mrlje ili jače krvarenje nakon tipičnih simptoma trudnoće. Krvarenje može biti jarkocrveno ili smeđe boje, kontinuirano ili povremeno, blago ili jako. Ovo krvarenje se može dogoditi od šeste nedelje trudnoće ili čak 12 nedelja, a nekad i kasnije. Pored krvarenja, mogući su i sledeći simptomi:

 • Teška mučnina i povraćanje
 • Kesice ispunjene tečnošću poput grožđa koje izlaze iz vagine
 • Grčevi u stomaku
 • Pritisak ili bol u karlici
 • Anemija
 • Ciste na jajnicima
 • Hipertenzija (Visok krvni pritisak)
 • Hipertireoza (Preterano aktivna štitna žlezda)
 • Abnormalni rast materice

Neke žene mogu imati i preeklampsiju veoma rano ako imaju nedijagnistifikovanu molarnu trudnoću. Srećom, ultrazvuk otkriva molarnu trudnoću na vreme.

Molarna trudnoća

Kako se dijagnostifikuje molarna trudnoća?

Molarna trudnoća se dijagnostifikuje kombinacijom sledećih metoda:

 • Krvni nalaz – nivo hCG hormona je obično viši od normalnog u molarnoj trudnoći.
 • Ultrazvuk – potpuna molarna trudnoća se dijagnostifikuje na ultrazvuku u prvom tromesečju zbog nejasnog ultrazvuka i nedostatka fetusa. Delimičnu trudnoću je teže dijagnostifikovati u ranoj fazi jer ultrazvuk može izgledati normalno u prvom tromesečju.
 • Genetsko testiranje sa amniocentezom

Lečenje molarne trudnoće

Ponekad molarna trudnoća dovede do pobačaja sama od sebe. Kako bi se smanjio rizik od komplikacija, lekari obično odlučuju da leče trudnoću čim se dijagnostifikuje. Ako se ne leči, ona može izazvati ozbiljne komplikacije. Najčešće se molarna trudnoća leči na sledeći način:

Dilatacija i kiretaža
Ukoliko imate molarnu trudnoću, abnormalno tkivo mora biti uklonjeno. Obično se radi dilatacija i kiretaža kako bi se tkivo uklonilo. Procedura se može uraditi pod opštom ili regionalnom anestezijom, a možete dobiti i sedativ intravenozno. Lekar ubacuje spekulum u vaginu i čisti grlić materice i vaginu antiseptičnim rastvorom i proširuje grlić materice uskim metalnim šipkama. Zatim će lekar provlači šuplju plastičnu cev kroz grlić materice i usisava tkivo iz materice. Potom koriste instrument u obliku kašike koji se zove kireta kako bi nežno sastrugali ostatak tkiva sa zidova materice.

Pregled grudnog koša
Ako osećate bol u grudima, lekar će verovatno hteti da uradi i rendgenski snimak grudnog koša kako bi videli da li su se abnormalne ćelije proširile na vaša pluća. Retko se ove ćelije šire i na druge delove tela, ali ako se to dogodi, najčešće su to pluća.

Praćenje hCG hormona
Nakon kiretaže i dilatacije lekar će nadgledati vaše nivoe hCG-a jednom nedeljno kako bi se uverili da su u opadanju. To je pokazatelj da nema preostalog molarnog tkiva.

Postoje li dugoročne komplikacije?

Ponekad abnormalne ćelije ostaju i nastavljaju da rastu i nakon uklanjanja tkiva. To se stručno naziva perzistentna gestacijska trofoblastična neoplazija (GTN). Postoje dve vrste:

Invazivni GTN
Ovo podrazumeva da ćelije rastu u mišićnem sloju materice. Što duže traje molarna trudnoća, to je rizik od invazivnog GTN-a veća. Obično se leči lekovima.

Horiokarcinom
U veoma malom broju slučaja, GTN se razvija u placenti i može se proširiti i na druge organe. Horiokarcinom se leči hemoterapijom. Uz brz tretman, skoro svi slučajevi ovog karcinoma su izlečivi.

Da li mogu da zatrudnim nakon molarne trudnoće?

Bez obzira na vrstu lečenja koju ste primili, moraćete da sačekate godinu dana da bi se nivo hCG hormona spustili na nulu pre nego što ponovo pokušate.Ako zatrudnite pre, lekar neće moći da prepozna da li je opet u pitanju molarno tkivo. Dobra vest je da molarna trudnoća ne utiče na vašu plodnost ili sposobnost da imate decu, čak i ako ste išli na hemoterapiju.

Dakle, ovaj tip trudnoće nije bezazlen, ali je veoma redak. Osim toga, ako se primeti na vreme, što će se dogoditi ako redovno idete na preglede, molarna trudnoća se lako leči.
Blue Planet Studio/GettyImagesPlus, nd3000/GettyImagesPlus

još iz kategorije