povrede očiju
21.05.2023 Zdravlje deteta

Povrede očiju: Kako reagovati i kako ih sprečiti?

Ako vam se čini da je detetu upalo nešto u oko ili da se udarilo, sprečite ga da trlja oko kako ne bi ogrebalo rožnjaču – površinu oka. Povrede očiju se dešavaju, ali sa njima treba oprezno postupati i potrebno je učiniti sve kako se one ne bi desile.

Povrede očiju: Kako reagovati i kako ih sprečiti?

Ukoliko ste primetili da dete ima nešto u fiksirano u oku: ne pokušavajte to da uklonite, već idite u hitnu pomoć. Ukoliko primetite da se objekat pomera, nežno ga uklonite pamučnim štapićem ili ivicom čiste krpe. Ukoliko nijedna od ove dve metode ne uspe, isperite detetovo oko mlakom vodom. Najlakši način za to je da držite dete iznad lavaboa ili kad i nežno sipate toplu vodu iz čaše u ugao njegovog oka. Ukoliko je dete malo, umotajte ga u peškir da biste ga sprečili da bude nemirno.

Ukoliko ne možete da izvadite objekat iz oka, idite kod lekara. Oftamolog ili lekar hitne pomoći pomoći će vam da uklonite to što je u oku. Ukoliko dete oko boli, velika je šansa da je došlo do povrede očiju, zato je isto bitno posetiti doktora.

Sprečite dete da dira oko. Ne stavljajte zavoj preko oka jer svaki pritisak može izazvati veću povredu.

Ubod, udarac ili grebanje u predelu očiju

Zbog svih ovih povreda očiju bitno je odvesti dete kod lekara. Kada su u pitanju povrede očiju primetićete:

  • otok ili modricu
  • bol
  • osetljivost na svetlost
  • krv
  • crvene oči
  • suzenje
  • slab rad očnog mišića
  • zenica na jednom oku nije okrugla ili je veća/manja nego na drugom

Veoma je važno ne dirati oko kako ne bi došlo do trajnih oštećenja. Lekar će vam dati uputrsva za lečenje. U retkim slučajevima zbog povrede oka je potrebna operacija.

Ukoliko sumnjate da je oko deteta došlo u kontakt sa bilo kakvom otrovnom supstancom ili hemikalijom, odmah reagujte. Odvedite dete pod tuš i ulijte mu čistu topl vodu u oko. Ne stavljajte ništa osim vode u oči. Ključno je da hemikalije budu očišćene iz oka odmah, što brže kako biste sprečili trajni gubitak vida. Nakon ispiranja posetite doktora.

Kako zaštititi dete od ovakvih povreda?

Veliki broj ovih povreda je moguće sprečiti. Najčešće deca se povređuju zloupotrebom igračaka, padanjem niz stepenice ili sa kreveta, bockanjem alatima i drugim predmetima. Oštre predmete je potrebno skloniti od dece, kao i hemikalije, sredstva za čišćenje, opasne igračke, olovke, noževe i igračke.
Jovana Jevtić

NikonShutterman/Getty images Plus

još iz kategorije