dete, izlet, ubod krpelja
29.04.2022 Zdravlje deteta

Šta kada dete ubode krpelj?

Dani oko 1. maja uvek su rezervisani za izlete i boravke u travi i tih dana najčešća intervencija u ambulantama jeste: vađenje krpelja.

Šta pospešuje razvoj krpelja?
Razvoju krpelja pogoduju vremenske prilike u proleće, leto i ranu jesen. Iako ovi paraziti vole toplotu, njihov najveći neprijatelj jeste suv vazduh. Što je više vlage, to duže mogu da se zadrže na mestima odakle vrebaju svoje žrtve. Na travi ili listovima mogu boraviti i po 40 sati. Najčešće vrebaju u grmlju na visini od 1 do 1,5 metara, tako da maloj deci najčešće skaču na glavu.

Kako se zaštititi od uboda krpelja?
Uprkos činjenici što se uredno sprovode mere njihovog iskorenjivanja, krpelja i dalje ima svuda, ne samo u ruralnim naseljima, već i u gradovima. Konsultujte se s farmaceutom o sredstvima za zaštitu od uboda i koristite ih tokom boravka u prirodi.
(Pročitajte i: Rešite se krpelja u 6 koraka!)

Kada otići na izlet?
Za boravak u prirodi birajte otvorena mesta sa što manje niskog grmlja i visoke trave – oni su skladišta krpelja. Vodite računa da ni vi ni dete ne sedite na travi, već prvo postavite nepromočivu mušemu, a preko nje ćebe ili ponesite rasklopive stolice.

Kako se obući?
Pažljivo odaberite garderobu. Dete treba da ima šeširić ili kačket (krpelji umeju da padnu detetu na glavu), majicu od tankog materijala (ali s rukavima), čarapice i što duže nogavice.

Šta raditi nakon boravka u prirodi?
Budući da ubod krpelja ne peče, ne izaziva boli niti svrab, nakon boravka u prirodi, na njivi i sličnim mestima pregledajte celo telo svog deteta (naročito delove iza uha, vrat, prepone, pazuhe, guzu…). Ne zaboravite da pregledate i glavicu mališana.

Šta ako se krpelj ipak zakači?
Javite se lekaru u roku od 24 sata nakon uboda. Ukoliko sami pokušate da odstranite krpelja, može se desiti da neki njegov deo ostane u telu, pa se kasnije to mesto mora kiretirati. Nakon što lekar izvadi krpelja, pratite još nekoliko dana mesto uboda. Hematom(otok) je normalna pojava, ali ako primetite crvenilo koje se širi,a naročito ako primetite pravilan crveni krug oko mesta ujeda, odmah se javite lekaru. (Pročitajte i: Borelioza: Šest činjenica o lajmskoj bolesti i krpeljima )

Kako se prenosi infekcija?
Jednom inficiran krpelj doživotno je infektivan. U njegovom organizmu nalazi se spiroheta Borelrelia borgdorferi koju ubodom prenosi na čoveka ili životinju, te ukoliko se pravovremeno ne odstrani, ne sprovede adekvatna terapija ili se pak ne prepozna početak infekcije, može doći do lajmske, u narodu poznate ”krpeljske bolesti”.
Lolkaphoto/GettyImagesPlus

još iz kategorije