Anemija u trudnoći
01.05.2023 Zdravlje i nega

Anemija u trudnoći: Uzroci i prevencija

Anemija u trudnoći ne mora biti problematična ako se drži pod kontrolom. Međutim, morate znati da je prepoznate i kako da se izborite sa njom.

Anemija u trudnoći: Šta je to?

Crvena krvna urnca su ćelije u vašoj krvi. Njihova glavna uloga je da prenese kiseonik iz vašeg srca u ostatak vašeg tela – mozak, mišiće, kožu. Ona se poizvode u koštanoj srži i proizvode protein poznat kao hemoglobin koji je od vitalnog značaja za prenos kiseonika. Međutim, kada imate anemiju, vaša krv nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili hemoglovina da prenosi kiseonik kroz vaše telo i bebi.

Blaga anemija u trudnoći je veoma česta i simptom je blagi umor. Međutim, ako se suočavate sa teškom anemijom možda ćete se stalno osećati kao da ste bez daha, takođe osećaćete slabost, vrtoglavicu, razdražljivost i manjak koncentracije.

Anemija u trudnoći: Zašto dolazi do nje?

Telo se menja tokom trudnoće kako bi obezbedilo sve što je potrebno za vašu bebu. Vaše telo treba da proizvodi više krvi kada ste trudni. Za stvaranje tih dodatnih krvnih zrnaca je potrebno mnogo više gvožđa, vitamina B12 i folata da bi se stvorio dodatni hemoglobin. Nedostatak gvožđa je jedan od glavnih uzroka anemije tokom trudnoće. Vašem telu je potrebno tri puta više gvožđa kada ste trudni nego kada niste.

Međutim, gvožđe se teško apsorbuje što otežava stvaranje hemoglobina. Mnoge žene postaju anemične tokom trudnoće osim ako ne uzimaju suplemente gvožđa. Ona takođe može biti prouzrokovana nedostatkom folata, vitamina B12, krvarenjem i  stanjima poput preeklampsije i bolesti srpastih ćelija.Teška anemija može uticati na vaše srce i pogoršati vaše zdravlje ako izgubite mnogo krvi tokom porođaja.

Prevencija za anemiju u trudnoći

Postoje tri dobra i jednostavna načina da izbegnete anemiju tokom trudnoće.

  • Zdrav početak trudnoće
    Ako razmišljate o trudnoći, konsultujte se sa lekarima da bi vaša trudnoća od početka bila zdrava. U ovom trenutku ćete dobiti savete o anemiji i drugim stanjima, a posebno o uzimanju suplemenata joda i folata. Ženama se savetuje da uzimaju suplemente folne kiseline najmanje mesec dana pre trudnoće i da nastave sa tim u prvom trimestru.
  • Zdrava i pravilna ishrana
    Pravilna ishrana štiti od anemije. Gvožđe se nalazi u mesu, hlebu obogaćenom gvožđem i žitaricama, jajima, spanaću i suvom voću. Vitamin B12 se nalazi u mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima, a folna kiselina se nalazi u zelenom lisnatom povrću, pasulju, brokoliju, govedini i prokelju. Citrusno voće i izbegavanje čaja i kafe vam mogu pomoći da apsorbujete gvožđe iz hrane.
  • Suplementi
    Uglavnom se svim ženama savetuje da uzmaju suplemente. Međutim, ovo obavezno morate učiniti uz konsultaciju sa vašim lekarom. On može da proveri koji vitamini i hranljive materije vam nedostaju i prepisati ono što će vam zaista pomoći.

Dakle, anemija u trudnoći nije strašno opasno stanje, ali ga ne treba zanemarivati. Vodite računa da se pravilno hranite i konsultujte se sa lekarom oko svih zabrinjavajućih simptoma.
Antonio_Diaz/GettyImagesPlus

još iz kategorije